A Magyarország déli határán felhúzott pengés drótkerítés, amelyet a bevándorlók és a menekültek távol tartására építettek nem azt sejteti, hogy az ország barátsággal várja az érkezőket, ám úgy tűnik, vannak olyanok, akik kivételnek számítanak - kezdi pikírt megjegyzéssel a CNN egy különös magyar járványügyi szabályt elemző cikkét. Ennek lényege, hogy az érkezőknek egy dolgot kell bizonyítaniuk, hogy szabadon beléphessenek Magyarországra, azt, hogy átestek a koronavírus-betegségen.

A szeptember elején bevezetett határátlépési korlátozások között akad egy kivétel, amely úgy szól, hogy aki bizonyítani tudja, hogy felépült a koronavírus-betegségből, azaz rendelkezik egy pozitív és egy negatív teszttel is az elmúlt hat hónapból, az beléphet az országba. Már neve is van ennek a szabályozásnak, úgy hívják, hogy immunitás-útlevél. A kérdés, amit a szakértők feltesznek az, hogy a vírus legyőzése egyszer valóban kellő immunitást biztosít-e, azaz kizárja-e, hogy az illető ne legyen újra fertőző és megfertőzhető.

Hüm-hüm, de azért mégis

Elméletileg lehetséges, hogy valaki, aki hordozza az antitesteket a vírus ellen, mégsem védett a fertőzéssel szemen - mondja Ania Wajnberg New York-i orvosszakértő. Ugyanakkor azt hiszem, hogy aki pozitív antitesttesztet produkál, az egy időre védett a vírus támadásával szemben - teszi hozzá. Wajnberg az egyik társszerzője egy 30 ezer gyenge vagy közepes erősségű koronavírus-betegségen átesett személy vizsgálatán alapuló tanulmánynak, amely azt találta, hogy az ilyen emberek 90 százaléka több hónapra vagy még hosszabb időre elegendő antitesttel rendelkeznek.

Ez arra utal, hogy kicsi a kockázata annak, hogy akik az immunitás-útlevéllel lépnek be Magyarországra, azok megfertőződnek vagy megfertőznek másokat. Figyelembe kell venni azonban, hogy a tudósok egyelőre nem jutottak konszenzusra arról, milyen hosszú lehet a koronavírus-fertőzés elleni immunitás. Ezzel együtt a kutató orvos észszerű ötletnek tartja, hogy az országhatárokat az immunitás-útlevél szabálya alapján nyissák meg fokozatosan.

Izlandban újra feltalálták a magyar találmányt

Izland vezető virológusa, Thorolfur Gudnason talán az említett jelentés tudatában hasonló következtetésre jutott, mint a magyar szabályalkotók, bár elmondása szerint nem tudott a magyarországi szabályozásról. Szerinte az immunitás-útlevél elég biztonságos, ha nem is kínált 100 százalékos megoldást. Ezért Izlandon december 10-étől bevezetik a szabályt, azzal a kiegészítéssel, hogy aki fél éven belül egy pozitív és egy negatív koronavírus-teszt birtokába jutott, annak maszkot sem kell hordania a mindennapi életben.

A szigetország kormánya tárgyalásokat kezdett a többéi észak-európai országgal, hogy viszonossági alapon tegyék ugyanezt, ám Thorolfur elmondása szerint nem jutottak eredményre. Ezért nem számít arra, hogy a közeljövőben legalább Európának ebben a régiójában általánosan elfogadott lesz az immunitás útlevél.

Fejre állított következtetés

A CNN érdeklődött a magyar kormánynál a különleges kivételes szabályról, ám nem kapott érdemi választ. Így nem tudták meg vannak-e pozitív vagy negatív tapasztalatok ezzel kapcsolatban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) áprilisban - amikor még jóval kevesebbet tudott a világ a koronavírusról - eltanácsolta a világ kormányait az immunitás-útlevél bevezetésétől. Nincs bizonyíték arra, hogy az antitestek megvédenek a második fertőzéstől - érveltek fél évvel ezelőtt -, és a CNN-nek megerősítették, hogy nem változott az álláspontjuk.

Furcsa következtetésre jutott néhány szakértő. Szerintük az immunitás-útlevél arra ösztönzi az egyébként egészséges embereket, hogy tegyék ki magukat a fertőzésnek, mert így nyílhat meg a lehetőség előttük az utazásra. Mások szerint etikailag kifogásolható, mivel jutalmazza azokat az embereket, akik felelőtlenségük miatt estek át a koronavírus-betegségen.

Az Európai Bizottság a szeptemberi bevezetéskor a schengeni szabad utazás joga miatt is elővette a kormányt, de végül nem lépett fel a magyar határzár ellen. Orbán Viktor miniszterelnök akkor azzal indokolta a bezárkózást, hogy a járvány második hulláma a szakértők szerint a behurcolás eredménye, vagyis a nyáron külföldre utazó magyarok terjesztették el újra a betegséget.

Divatba fog jönni

Ugyanakkor borítékolható, hogy az immunitás-útlevél divatba fog jönni, amikor elterjed a vakcina. A világ légi közlekedési vállalatainak szervezete, az IATA ugyanis azzal akar lendületet adni az ágazat talpra állásának, hogy a világ országai nyissák meg a határaikat azok előtt, akik igazolják, hogy megkapták a koronavírus-oltást. Ha ezt elfogadják, akkor azok előtt sem zárhatják le a repülőtéri beengedő kapukat, akik azért nem kérnek oltást, mert átestek a betegségen.

Wajnberg úgy gondolja, hogy elvileg helyénvaló ugyanúgy kezelni az oltással rendelkezőket, mint azokat, akik túl vannak a koronavírus-fertőzésen, ám a gyakorlatban nem ilyen egyszerű a helyzet. Szerinte az utóbbi bizonyítékául csak a jó minőségű ELISA módszerű szerológiai (vérvételi) tesztet szabadna elfogadni, amelyet ők is használnak a laboratóriumukban. Van abban ráció, hogy ne kapjanak oltást, akik testében erőteljesen jelen vannak az antitestek, ám nehéz ügy ezt gyakorlatilag is kimutatni - mondja a szakértő.