Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Oroszország elleni szankciók ötödik csomagját, válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra és az orosz fegyveres erők által az ukrán emberek ellen elkövetett brutális cselekedetekre - közölte pénteken az uniós tanács sajtószolgálata. Az újabb intézkedések célja az orosz kormányra és gazdaságra gyakorolt nyomás növelése, valamint az Ukrajna elleni háborúra szánt orosz erőforrások korlátozása.

A szankciós csomag uniós behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre és más szilárd fosszilis üzemanyagokra. Megtiltja az orosz lobogó alatt lajstromozott hajók kikötését az uniós kikötőkben - kivétel a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, a humanitárius szállítmányokat, illetve az energiahordozókat szállító vízi járművek - ismerteti az intézkedéseket az MTI.

Exporttilalom lép érvénybe 10 milliárd euró értékben a sugárhajtómű-üzemanyagok és egyéb áruk, például kvantumszámítógépek, fejlett félvezető-, illetve csúcskategóriájú elektronikai eszközök és szoftverek esetében, valamint behozatali tilalom érvényes 5,5 milliárd euró értében az olyan termékekre, mint a fa, a cement, a műtrágya, valamint egyes luxustermékek.

Orosz cégek nem indulhatnak uniós közbeszerzéseken

Az EU általános tilalmat rendelt el az orosz vállalatok számára az uniós tagállamok közbeszerzéseiben, valamint az orosz és fehérorosz állami szerveknek nyújtott valamennyi pénzügyi támogatásra.

Megtiltják minden orosz és fehérorosz közúti fuvarozási vállalkozás számára, hogy árut szállítson az Európai Unión belül, a rendelkezés érvényes a tranzitforgalomra is. Kivételt a gyógyszeripari, az orvosi, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket szállító, illetve a humanitárius célú közúti rakományok élvezhetnek.

Készül a fosszilis energiás leválás

Az Európai Bizottság további lehetséges szankciókra irányuló javaslatokon dolgozik – többek közt az olajbehozatalra vonatkozóan –, és mérlegeli a tagállamok által például az adókkal és meghatározott fizetési csatornákkal – így a letéti számlával – kapcsolatban előterjesztett egyes elképzeléseket - írja az EB. Az EU egyértelművé tette, hogy a szankciók mellett sürgősen csökkenteni kell az Oroszországból származó energiaimporttól való függőségünket. A Bizottság március 8-án jelentette be a REpowerEU tervet, amely az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség mielőbbi csökkentésére irányuló stratégiát tartalmazza. A terv végrehajtására vonatkozó munka már megkezdődött - közölte az EU.

Az álhírterjesztők is szankciós listára kerülnek

Az uniós tanács úgy határozott, hogy szankcionálja azokat a vállalatokat is, amelyek termékei vagy technológiái szerepet játszanak az Ukrajna elleni invázióban. Szankciós listára helyezett oligarchákat és üzletembereket, magas rangú orosz parlamenti tisztviselőket, valamint a dezinformáció terjesztőit és támogatóit, akik szisztematikusan terjesztik a Kreml narratíváját az orosz háborúról. A megszorító intézkedések kiterjednek a már szankcionáltak családtagjaira is annak érdekében, hogy az uniós büntetőintézkedéseket ne kerülhessék meg.

Putyin lányait az EU is korlátozza

Késő este a tanács azt is bejelentette, hogy az EU további 217 emberre és 18 szervezetre terjesztette ki a korlátozó intézkedések hatályát - írja az MTI. Szerepelnek köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök lányai (őket a héten az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is szankciós listára tette), valamint a délkelet-ukrajnai szakadár donyecki és luhanszki "népköztársaságok" miniszterei és vezető tisztségviselői is.

Az újonnan szankcionált szervezetek között van a Bank Otkritije, a Novikombank, Szovkombank és a VTB Bank, egy orosz állami tulajdonú vállalat, mely a közlekedési ágazatban tevékenykedik, valamint a katonai védelmi ipar több vállalata, melyek technológiája vagy termékei szerepet játszanak a háborúban. A négy pénzintézet az orosz bankszektor piaci részesedésének összesen 23 százalékát adja, most teljes mértékben elvágják őket az uniós piacoktól.

A korlátozó intézkedések jelenleg 1091 emberre és 80 szervezetre vonatkoznak. Vagyoni eszközeik befagyasztása mellett uniós beutazási tilalom is vonatkozik rájuk.

Háborús bűn a civilek támadása

Oroszország Ukrajna elleni agressziója súlyosan sérti a nemzetközi jogot. A civilek ellen elkövetett támadások háborús bűnnek számítanak, felelőseit a nemzetközi joggal összhangban bíróság elé kell állítani - írja az uniós tanács közleményében. Mariupol és más ukrán városok ostroma, valamint a humanitárius hozzáférés megtagadása elfogadhatatlan. Az orosz erőknek haladéktalanul biztonságos menekülési útvonalakról kell gondoskodniuk a civilek számára, valamint engedélyezniük a humanitárius segélyek eljutását az érintett területekre.

Az Európai Unió Tanácsa felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul szüntesse be a katonai agressziót Ukrajna területén, azonnal és feltétel nélkül vonja ki minden haderejét és katonai felszerelését Ukrajna egész területéről, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét a nemzetközileg elismert határain belül.

Augusztustól hatályosak az új intézkedések

Az Ukrajna megtámadása miatt elfogadott immár ötödik szankciós csomag értelmében a jogszabály közzétételét követően 120 nappal, vagyis augusztus elején lép hatályba - írta az MTI. (A korábban tervezetthez képest egy hónappal később lépnek hatályba az újabb szankciók, a Reuters korábbi értesülése szerint a legnagyobb uniós szénimportőr Németország kérésére.)