A monetáris tanács szerdán az előző, júniusi ülésen hozott döntéssel megegyezően 25 bázisponttal 6,50 százalékra húzta fel a refinanszírozási kamatlábat, a fordított repoügyletek kamatát pedig ugyancsak 25 bázisponttal, 6,25 százalékra emelte.

A testület szerint a növekvő kereskedelmi protekcionizmus súlyos kockázatot jelent a világgazdaság növekedésére rövid és hosszú távon egyaránt, mert visszaveti a befektetéseket, fennakadásokat okoz a globális ellátási lánc működésében és rontja a termelékenységet - írta az MTI.

A kamatemelés után a tízéves indiai államkötvény hozama rövid időre 6 bázisponttal 7,84 százalékra emelkedett. A rúpia árfolyama kissé erősödött, a dollárt 68,50 rúpián jegyezték, míg a kamatdöntés előtt 68,54 rúpián.

Indiában az éves fogyasztói inflációs ráta 5 százalékra rúgott júniusban, már a nyolcadik egymást követő hónapban haladta meg a jegybank 4 százalékos középtávú célszámát.

A központi bank 4,7 százalékról 4,5 százalékra csökkentette a 2019 márciusában végződő pénzügyi év második felére vonatkozó inflációs előrejelzését, míg a következő évre öt százalékos éves inflációt vár. A gazdasági növekedés a 2018-as pénzügyi évben 7,4 százalék lehet a jegybank szakértőinek becslése szerint.