Ha a kínai vezetést megihletné az orosz agresszió Ukrajna ellen, és ráküldené a kínai hadsereget Tajvan szigetére, akkor az Egyesült Államok, Ausztrália és Japán alkotná annak a szövetséges csoportnak a magvát, amely a szigetország segítségére sietne. A védekezés sikere azonban alapvetően azon állna vagy bukna, hogy az óriási indiai-csendes-óceáni térség számos állama, amelyek ambivalensen viszonyulnának ehhez a konfliktushoz, végül milyen magatartást tanúsítanának – derül ki a Bloomberg elemzéséből.

Az amerikai légierőt megerősítené, hogy használhatná a Fülöp-szigeteken, és minden bizonnyal a Dél-Koreában lévő légi bázisait is. A kritikus ponton lévő Szingapúrt logisztikai támogatásra használhatnák fel a Dél-kínai-tengeren folytatandó haditengerészeti tevékenységhez. A délkelet-ázsiai országok megengedhetnék a nagy hatótávolságú amerikai bombázóerők átrepülését és vélhetően meg lehetne szerezni Indonézia vonakodó együttműködését a térség szigetvilágában folytatandó légi és tengeri manőverekhez.

A régió összes országát aggasztják Kína terjeszkedő törekvései, és jó helyen vannak ahhoz, hogy ezzel szembe szálljanak. Ugyanakkor gazdasági érdekeik azt diktálják, hogy ne kekeckedjenek Pekinggel. Ez az ellentmondás még a térség óriására, Indiára is igaz. A szakértők csak találgatják, mit tenne ez az ország egy Tajvanért folyó katonai konfliktusban. Egy biztos: Indiának, mint az Indiai-óceán és Dél-Ázsia szuperhatalmának központi szerepe van az USA-Kína vetélkedésben.

Vannak rossz tapasztalataik

Indiának vannak rossz tapasztalatai Kína erőszakos törekvéseivel kapcsolatban: Peking 2020 júniusában a Himalájában néhány négyzetkilométernyi terület birtoklásáért véres csetepatét kezdeményezett, amelyben húsz indiai katona vesztette letét. Ennek nyomán az indiai politikai elit minden illúzióját elvesztette Hszi Csin-ping kínai elnök kulturált viselkedésével kapcsolatban.

A washingtoni vezetés igyekszik ideológiailag magához kötni Új-Delhit azon az alapon, hogy mégis csak India a világ legnépesebb demokráciája. Így egyértelmű, hol a helye Joe Biden amerikai elnök politikai világképében, amely szerint a mai világban a demokráciák és az autokráciák állnak szemben egymással. India megnyerése sokat hozhatna a Tajvant védő szövetségnek azzal is, hogy a világ szegényebb felén nagy tekintélynek örvend, így álláspontja követőkre találna sok más országban is.

Érvek és ellenérvek

A Biden-adminisztráció optimista a lehetőségeket illetően, amit számos érvvel alá lehet támasztani. Új-Delhi az ausztrál-japán-amerikai háromszög mellé helyezkedett azzal, hogy a „szabad és nyílt indiai-csendes-óceáni térség” híve. Az említett miniháborúban az USA sajtóhírek szerint hírszerzési információkkal segítette Indiát. A dél-ázsiai ország hadgyakorlatok és fegyverüzletek útján katonai együttműködést folytat olyan országokkal, mint Indonézia, amivel keresztbe tesz Kínának.

Csakhogy a mérleg másik serpenyőjében is nyomós érvek vannak. India nem akarja elkötelezni magát egy USA-val kötött szövetség mellett, ehhez túl nagyok a kulturális-történelmi különbségek. Narendra Modi kormánya az ukrajnai háborúban is tartózkodó álláspontra helyezkedett, új piacot nyújt az Európából kiszorult orosz olajnak és egyéb gazdasági együttműködését sem adta fel Oroszországgal.

Független Tajvan kell Indiának?

Egy Kína vs. Tajvan és szövetségesei háborúban India a Bengáli-öböl és a Malaka-szoros felügyeletével akadályozhatná Kína olajutánpótlását, és a Himalájában fenyegetést jelentve megoszthatná a Peking rendelkezésére álló katonai erőt. Emellett ha Kína lenyelné Tajvant, akkor az indiai stratégiák szerint zavartalanul fordulhatna dél felé további agresszív törekvéseivel, ami nagyon nem érdeke Indiának. Ugyanakkor egy nyílt konfliktus a nagy szomszéddal nem hiányozik még egy olyan óriási országnak sem, mint India.

Tíz évvel ezelőtt még biztosra lehetett volna venni, hogy a dél-ázsiai ország semleges álláspontot foglal el egy Kína-Tajvan a háborúban, ám az elmúlt évek tapasztalatai alapján már egyáltalán nem biztos ez. Azt sem lehet azonban tutira venni, hogy az USA-Ausztrália-Japán trió mellé állna a szigetország támogatásában.