Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A decemberben kezdődött feszültségeteket követően újból lázongások robbantak ki Indiában, ahol az ország ellentmondásos állampolgársági törvénymódosítása miatt csaptak össze tüntetők a rendfenntartókkal. A lázongások során autók égtek ki, tucatnyian meghaltak, a Reuters beszámolója szerint több százan megsérültek.

A feszültség aktuális oka Narendra Modi miniszterelnök kormányának intézkedése, ami amnesztiát  ígér minden illegális bevándorlónak környező országokból, akik nem muszlim vallásúak. A korábban hatályban lévő szabályozás tiltotta az illegális bevándorlók állampolgárrá válását. Ez most megváltozik, azonban a könnyítésből kizárták a muszlim hitűeket.

A mostani lázongás egybeesik Donald Trump amerikai elnök első hivatalos látogatásával Indiában, ahol Modival való tárgyalása során többek között egy kétoldalú kereskedelmi mgállapodás előmozdítását célozzák.

Az indiai kormány elítélte a tüntetéseket, mondván azok célja az ország lejáratása, amikor épp odafigyel a nemzetközi közvélemény Trump látogatása miatt.

A helyzet kezelésére nagyjából 3500 rendőrt és katonát vezéreltek ki. A rendfenntartók bevetettek könnygázt, a helyi beszámolók szerint a sérültek közül többen lőtt sebekkel kerültek kórházba.