Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

India az ukrajnai háború kezdete óta intenzíven növelte az orosz olaj- és szénvásárlásokat, segítve Moszkvát a szankciók hatásainak enyhítésében, és lehetővé téve Újdelhi számára, hogy a nyersanyagokat más országokhoz képest kedvezményes áron szerezze be.

Oroszország júliusban így már India harmadik legnagyobb szénszállítójává lépett elő, a behozatal júniushoz képest több mint ötödével, 2,06 millió tonnás rekordra nőtt - írta az MTI.

Júniusban az indiai vásárlók legalább 742 ezer tonna orosz szénért fizettek az amerikai dollár helyett valamilyen más devizával, ami az abban a hónapban importált 1,7 millió tonna orosz szén 44 százalékának felel meg - derül ki az ügyletekről szóló összefoglalóból, amelyet egy indiai székhelyű kereskedelmi forrás állított össze a vámdokumentumok alapján, és amelyet a Reuters hírügynökséggel is megosztottak.

Az indiai acélgyártók és cementgyártók az elmúlt hetekben az Egyesült Arab Emírségek-beli dirham, hongkongi dollár, a kínai jüan és euró igénybe vételével vásároltak orosz szenet a Reuters által megtekintett vámdokumentumok szerint.

Júniusban a jüan az orosz szénszállítások ellenében nem amerikai dollárban teljesített kifizetések 31 százalékát, a hongkongi dollár pedig 28 százalékát, az euró kevesebb mint negyedét, az emirátusi dirham pedig mintegy egyhatodát tette ki - derült ki a kereskedelmi forrástól származó adatokból.

Az indiai pénzügyminisztérium, amely a vámhatóságot igazgatja, nem válaszolt a dokumentumokat megerősítő e-mailekre. A Kereskedelmi és Ipari Minisztérium nem kívánt nyilatkozni. Az Indiai Központi Bank (RBI) szintén nem válaszolt a megkeresésekre.

Az RBI jóváhagyta az indiai rúpiában történő árufizetéseket, ami várhatóan fellendíti majd az Oroszországgal folytatott, saját valutában történő kétoldalú kereskedelmet.

A kereskedők szerint az indiai nyersanyagimportban az amerikai dollár a domináns valuta, és az ország devizatartalékai nagy részét is a dollár teszi ki.

Két indiai székhelyű kereskedő, akik hazai vevők számára vásárolnak szenet, és egy európai székhelyű, orosz szénnel foglalkozó kereskedő a Reuters hírügynökségnek adott tájékoztatásában annak a véleményének adott hangot, hogy az orosz szén nem dollárban történő tranzakcióinak aránya a jövőben tovább fog nőni, mivel a bankok és más felek keresik a szankciók további szigorítása elleni védekezés lehetőségeit.