Egy órával napkelte után április 10-én elkezdődtek a parlamenti választások Indiában, a világ legnagyobb demokráciájában - adta hírül az npr.org hírportál. A kontinensnyi országban hatalmas vállalkozás a szavazás lebonyolítása, az első megdöbbentő adat ezzel kapcsolatban, hogy India 1,3 milliárd lakójából 900 millióan jogosultak a szavazásra.

A voksolást lebonyolító tisztviselőknek és megfigyelőknek mindenkihez el kell jutniuk a Himalája jég hideg hegyeitől kezdve az az ország déli partja előtt lévő trópusi szigetekig. A procedúra május 19-éig tart, a szavazatok összeszámolása után május 23-án várhatók hivatalos adatok az eredményről.

A két fő versenyző Narendra Modi miniszterelnök nacionalista Bharatija Dzsanata Pártja (BJP) és a szocialista irányultságú Indiai Nemzeti Kongresszus Párt, amelyet Rahul Gandhi, a legendás indiai miniszterelnök, a politikai merénylet áldozatául esett Indira Ghandi unokája vezet. Sok szakértő szerint a szavazók valójában mondanak Modi elmúlt ötéves kormányzásáról nyilvánítanak véleményt.

Vegyes bizonyítvány

Az indiai gazdaság ugyan a világ leggyorsabban bővülő gazdaságai közé tartozik, ám a munkanélküliség négyéves csúcson van. A gabonaárak alacsonyak, ezért az élelmiszerek olcsók, de ez egyben azt is jelenti, hogy a farmerek árrése hajszálvékony, ezért az elmúlt időszakban utcai tiltakozásokba kezdtek. További fontos szempont a választóknak a nemzetbiztonság, miután India és Pakisztán - mindkét ország rendelkezik nukleáris fegyverekkel - a télen légitámadásokat intézett egymás területe ellen.

A BJP irányítása alatt lévő államok egy részében betiltották a marhahús fogyasztását, mert Indiában a tehén szent állat. Átírták az iskolai történelemkönyveket, továbbá megváltoztatták a muszlim hangzású településneveket. Modi üzletpárti, korrupcióellenes kormányfőjelöltként tálalta magát a kampányban, ha újraválasztják, akkor ő lesz a leghosszabban szolgáló nem kongresszuspárti miniszterelnök az ország 1947-ben kivívott függetlensége óta. A Kongresszus Párt a nemzeti kisebbségek védelmét és a szegények életének javítását ígéri. Az elmúlt évekig ezt a párt volt India domináns politikai ereje.

Ragadozók gyűrűjében

A választási törvény kimondja, hogy minden szavazónak lehetővé kell tenni, hogy lakóhelyétől két kilométeres távolságon belül leadhassa voksát. Ezért a legkisebb településekhez is el kell vinni a szavazóurnákat, pontosabban a szavazógépeket (EVM). A választási biztosok beutazzák az országot: például elviszik a EVM-et ahhoz a férfihez, aki a dzsungelövezetben lakik egyedül egy ragadozóktól hemzsegő erdőben. A voksolás ugyanis kizárólag elektronikusan történik.

Az EVM-ek nagyjából asztali számítógép nagyságú szerkezetek zongorabillentyűkkel az oldalukon. Ezek felett látható a pártok neve, illetve logója, hogy azok is felismerhessék a politikai erőket, akik nem tudnak olvasni. A szavazóbiztosok egy kis táskában hordják az EVM-eket a sivatagokon és a gleccsereken keresztül. Ha gyalog kelnének át egy folyón, akkor a fejük fölé emelik. Az is előfordul, hogy helikopteren jutnak el a szavazókhoz.

Csak pucér számok

  • 900 millió a választásra jogosult indiaiak száma.
  • 543 az indiai parlament alsóházának létszáma.
  • 272 a kormánytöbbséghez szükséges mandátumok száma, minimum ennyi szavazat kell ahhoz, hogy valakit India miniszterelnökévé válasszanak.
  • 2293 a választáson versengő nemzeti és helyi szintű politikai pártok száma.
  • 8000+ a szavazáson induló képviselőjelöltek száma.
  • 1 millió a szavazóhelyiségek száma India-szerte.
  • 11 millió a voksolást lebonyolító kormánytisztviselők száma.
  • 3,9 millió a választásban használt elektronikus szavazógépek (EVM) száma.
  • 1991 az EVM-ek bevezetésének éve.
  • 345 millió dollár+ (a budapesti 4-es metró költségének több mint ötöde) a kampány során a politikusoktól elkobzott kábítószer, alkohol és más árucikk értéke, amikkel vesztegetési ajándékként megkörnyékezték a választókat.
  • 4650 méter - ezen a tengerszint feletti magasságon van az ország legmagasabban lévő szavazóhelyisége egy buddhista településen a kínai határ közelében.
  • 66 százalék az 2014-es parlamenti választások részvételi aránya.
  • 5 milliárd dollár (a paksi bővítésre felvett orosz hitel közel fele) a 2014-es szavazás költsége, az idei várhatóan többe kerül.
  • 300 millió a becslések szerint a Facebookon lévő indiaiak száma. Inda a közösségi platform legnagyobb piaca, a Facebook közlése szerint a pártok 40 millió rúpiát (162 millió forint) költöttek politikai hirdetésekre az oldalain.