India úgy dönthetett, hogy nem sérti meg az Oroszország elleni nyugati szankciókat és egyúttal tiszteletben tartja az olajárplafont – értesült a Bloomberg.

A lap úgy tudja, hogy az indiai kormány felszólította az ország bankjait, valamint meghatározó kereskedelmi szereplőit, hogy tartsák be a szankciók által előírt követelményeket.

Ugyanakkor az indiai hatóságok egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, hogy támogatják az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókat, valamint az orosz kőolajtermékekre vonatkozó árplafont.

India immár tíz szankciós csomagot „tarthat tiszteletben"

Február 6 óta tilos Oroszországból kőolajtermékeket, nyersolajból finomított termékeket, például gázolajat, benzint és naftát, importálni az EU-ba. Ez közvetlenül az orosz tengeri nyersolajra vonatkozó decemberi uniós tilalom után történt.

Mindkét intézkedés kapcsolódik a G7 klubja által bevezetett árplafonokhoz is, amelyek célja, hogy csökkentsék az Oroszország által a kőolajért és a finomított termékekért fizetett árat anélkül, hogy a globális energiapiacokat megzavarnák.

Az EU jóváhagyta az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot – ezt február végén jelentette be az Európai Unió Tanácsának svéd soros elnöksége.

A legutóbbi, kilencedik szankciós csomagot december elején hagyta jóvá az unió, amely kimondta, hogy legfeljebb 60 dollár lehet egy hordónyi, Oroszországból tengeri úton érkező kőolaj és petróleum olaj ára.

Brüsszel hivatalos indoklása szerint az orosz olajra rákerült ársapka többek között korlátozza a rendkívüli piaci viszonyok miatti árkilengéseket, valamint drasztikusan csökkenti Oroszország olajkereskedelemből származó bevételeit.