Paradicsominfluenzának vagy paradicsomláznak nevezett betegségre figyelmeztetnek indiai kutatók – írja az IFLScience cikke alapján a 24.hu. A fertőző betegség oka egyelőre nem ismert, hatására vörös, akár egy kisebb paradicsom méretét is elérő hólyagok keletkeznek az ember testén.

Vasso Apostolopoulos, a Victoria University munkatársa és kollégái tanulmányukban arról számolnak be, hogy

Kerala és Orisza államokban több mint száz, ötévesnél fiatalabb gyermek fertőződött meg.

 

Az első esetet május 6-án, a keralai Kollam térségében regisztrálták, azóta az államban több településen is felbukkant a betegség.

A paradicsomlázban szenvedő gyerekek influenzaszerű tüneteket produkálnak, a fertőzés legszembetűnőbb jelei azonban a fájó, vörös hólyagok. A jelentés alapján a betegség igen fertőző, bár úgy tűnik, nem életveszélyes, és viszonylag enyhe, hét-tíz napig tart. Apostolopoulos szerint a páciensek többsége fiatal, és nem tudni, hogy mi történik, ha a fertőzés immunhiányos vagy idősebb személyekre terjed át. „Jelenleg még mindig elszigetelt, és úgy tűnik, nem terjedt Indián túlra” – mondta a kutató.

A szakértők akkor állapítják meg, hogy paradicsominfluenza okozza a megbetegedést, ha a tesztek révén a dengue-, a chikungunya- és a Zika-lázat, a varicella-zoster vírust, valamint a herpeszt kizárták.

Ashley Quigley, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa elmondta: egyelőre nem tudni, hogy a járványt egyetlen vagy több vírus idézi-e elő.