Új, kettős mutációjú koronavírus-változatot találtak Indiában a múlt héten, amely az országban újabb járványkitörést okozott: az új esetek 60 százalékánál ezt a variánst mutatták ki a PCR-vizsgálatok, a helyi hatóságok pedig azt feltételezik, hogy ha nem is halálos, de jóval könnyebben fertőz, mint az eddig ismert SARS-CoV-2.-változatok. A B.1.617 vagy "kettős mutáns" egyesíti az L452R és az E484Q mutációkat, amelyeket más változatokban külön-külön már korábban is megfigyeltek, de együtt még soha. Leginkább az adhat okot aggodalomra, hogy a vírus tüskefehérjéje nem egy, hanem két helyen is mutálódott, ezáltal gyorsabban és könnyebben tud fertőzni. A legtöbb koronavírus-vakcina pedig pont ezt a részét célozza a kórokozónak. 

Az adenovakcinák - vektor alapú oltóanyagok - működésének a lényege az, hogy egy semleges hordozó vírus viszi be az emberi szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének a genetikai információját. Míg az mRNS-bázisú oltóanyagoknál - ilyen a Pfizer/BioNTech és a Moderna készítménye - is ezt a részt célozzák. Tehát azt feltételezik a szakértők, hogy csökkentheti a vakcinák hatékonyságát a vírus ellen a B.1.617 azonosítójú mutáció. 

Ezt pedig részben igazolják is izraeli kutatók tapasztalatai: kedden bejelentették, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina legalább részben hatásos az indiai változat ellen, de a jelek szerint kevésbé, mint az alapváltozattal szemben. Annyiban ez várható volt, hogy az E484Q a jelentések szerint hasonlít a koronavírus brit és dél-afrikai változataiban talált E484K mutációhoz, amelyről kiderült, hogy csökkenti a vakcina vagy egy korábbi Covid-19-gyulladás által létrehozott antitestek hatékonyságát - írja az amerikai Forbes ismertetőjében.

Nem okoz drámaian több kórházi kezelést, de rejtett mutánsok követhetik

A kutatók még mindig két nagy kérdésre próbálnak választ adni a kettős mutáns variánssal kapcsolatban: Halálosabb-e, mint más változatok, és működnek-e ellene a meglévő vakcinák. Egyelőre mind a két kérdésre csak anekdotikus - vagyis kutatással nem igazolt, orvosi tapasztalatokon alapuló - válasz van. A maharastrai Covid munkacsoport egyik szakértője az Indian Expressnek elmondta, hogy a variáns gyorsabban terjedhet, de valószínűleg kevésbé virulens, és nem okoz drámaian több kórházi kezelést. Azt állítja, hogy a vírus nagyfokú átvihetősége a kórházi kezelések abszolút számának növekedéséhez vezetett, megterhelve ezzel az egészségügyi infrastruktúrát, ami a halálozási számok növekedését eredményezte. Nagyjából megfelel az elhunytak számának növekedése a járvány terjedésének gyorsulásával.

Az L452R mutációt alaposan tanulmányozták az Egyesült Államokban, és kimutatták, hogy mintegy 20 százalékkal könnyebben terjed, és több mint 50 százalékkal csökkenti az antitestek hatékonyságát. Ez a vakcina hatékonyságának tompulását jelentheti, de az Izraelből származó jelentések - a Reuters szerint - azt sugallják, hogy legalább az egyik vakcina még mindig nyújt némi védelmet ellene. 

Az érintett variánst mostanra több országban is kimutatták, így az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Izraelben, Ausztráliában, Új-Zélandon és Németországban, amelyek mind utazási tilalmakat vezettek be emiatt. 

Izrael kedden nyolc olyan esetet regisztrált, amelyet az indiai változat okozott - főként a külföldről érkezők körében -, és arról számolt be, hogy a Pfizer-BioNTech vakcina "hatásos ellene, bár csökkentett hatékonysággal". Az Egyesült Királyságban 103 olyan esetet találtak, amelyet a kettős mutáns változat okozott, és amelyek többsége nemzetközi utazásokhoz köthető. Bár az Egyesült Államok nem rendelt el hasonló utazási tilalmat, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljenek minden utazást Indiába, vagy találkozást az onnan érkezettekkel.

A vírus genomikai szekvenálásának lehetősége Indiában továbbra is erősen korlátozott, mivel az ország egészségügyi infrastruktúráját a Covid-19-es esetek legutóbbi megugrása a végsőkig leterheli. Az 1,4 milliárd lakosú országban jelenleg naponta több mint 250 000 új Covid-19-es esetet jelentenek, ami a szakértők aggodalma szerint a vírus más változatainak kialakulásához vezethet, amelyek észrevétlenül maradhatnak, amíg át nem terjednek más országokba.