A statisztikai hivatal pénteken közölte, hogy 2,07 százalékkal csökkent a hazai össztermék 2020-ban, míg az előző évben még 5 százalékos emelkedést mértek. Az ázsiai pénzügyi válság, 1998 óta először esett vissza a legnagyobb délkelet-ázsiai gazdaság teljesítménye. Elemzők 2 százalékos csökkenésre számítottak, míg a kormány 1,7-2,2 százalék közé várta az ütemet - írja az MTI.

A tavalyi negyedik negyedévben éves összevetésben 2,19 százalékkal csökkent a GDP. Elemzők ugyancsak 2 százalékra számítottak, miután a harmadik negyedévben 3,49 százalékos visszaesést mértek.

A világ negyedik legnépesebb országában folyamatosan emelkedik a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek száma, nyoma sincs a csökkenésnek azóta, hogy tavaly júniusban részlegesen feloldották a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokat. A fertőzöttek száma meghaladta az 1,1 milliót, a halottaké pedig a 31 ezret.

A kormány idén a kiadások növelésére és befektetések vonzására összpontosítja figyelmét, hogy támogassa a gazdaság talpra állását.

Airlangga Hartarto gazdasági miniszter pénteken közölte, hogy az 1,6 és a 2,1 százalék közötti sávba várják a gazdasági növekedés ütemét az első negyedévben. Az egész évre 5 százalékos GDP-növekedéssel számolnak annak reményében, hogy a januárban elindított oltási kampány, amelynek során mintegy 180 millió ember kapná meg egy év alatt a védőoltást, erősíti majd a vállalkozásokat, és javítja a fogyasztók bizalmát.

Az indonéz GDP több mint felét adó lakossági fogyasztás a harmadik negyedévben 4,1 százalékkal, a negyedikben pedig 3,6 százalékkal csökkent, míg a beruházások 6,5 százalék után 6,2 százalékkal estek vissza október-decemberben.