Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az indonéz pénzügyi szolgáltató hatóságok (OJK) által ebben a hónapban bejelentett szabályok a korábbi 1 milliárd rúpiáról 25 milliárd rúpiára (1,67 millió dollár) emelik a hitelezők minimális tőkekövetelményét, és további követelmény, hogy a hitelezőknek folyamatosan legalább 12,5 milliárd rúpia saját tőkét kell fenntartaniuk – írja a Reuters.

A szabályozás július 4-én lépett hatályba.

"Ez természetes szelekciót hoz létre, és kiszűri, hogy mely peer-to-peer cégek egészségesek vagy sem" - mondta Freddy Karyadi ügyvéd, aki fintech-cégeket képvisel.

A P2P-hitelezés, a hitelfelvevőket és hitelezőket összekötő internetes platformok népszerű eszközzé váltak a kisvállalkozások számára a pénzszerzéshez, valamint a bankok által nem eléggé támogatott magánszemélyek számára is.

2015 óta a külföldi online hitelezők, köztük számos kínai hitelező, megcélozták Indonézia 270 millió fiatalt számláló piacát, de egyes "szellem" online hitelezőknek nem volt fizikai irodájuk, és agresszív adósságbehajtási gyakorlatot alkalmaztak, például felhívták az ügyfelek családját és kollégáit.

Joel Shen, a Withers globális ügyvédi iroda ázsiai technológiai vezetője úgy véli, hogy a szigorúbb szabályozás nem riasztaná el a "komoly szereplőket", bár csökkentheti az új belépők számát.

"Ez (az új szabályozás) összességében jót fog tenni az iparágnak, amely eddig is rohamos ütemben növekedett" - mondta.

Indonéziában mintegy 150 P2P-hitelezőt tartottak nyilván, mielőtt Joko Widodo elnök tavaly októberben moratóriumot rendelt el a fintech-hitelezők engedélyezésére, hogy megtisztítsa az ágazatot.

A kormány az OJK adatai szerint 2019-ben háromszorosára, 1493-ra emelkedett az illegális online hitelezők száma.

Az új szabályok további követelményei közé tartozik, hogy a platform létrehozását követően három évig le kell zárni a részvényesi részesedéseket, és a hitelezők vezető tisztségviselőinek OJK jóváhagyást kell szerezniük.

Az OJK biztosi testülete szerdán közölte, hogy figyelemmel fogja kísérni a rendelet végrehajtását, és minden be nem jegyzett P2P-céget arra fog kötelezni, hogy kérjen törvényes engedélyt.