Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A PZU lengyel biztosító megvette az Alior Bank legnagyobb, 25,25 százalékos részvénypakettjét 1,63 milliárd zlotyért (1 zloty=75,4 forint). Andrzej Klesyk, a biztosító elnöke meglehetősen ellentmondásosan értelmezte ezt a lépésüket. Egyrészt közölte, hogy céljuk a bankrendszer konszolidálása és az ötödik legnagyobb bank létrehozása további pénzintézetek felvásárlásával, másrészt azt mondta, hogy nem kívánnak biztosítási és bankcsoporttá alakulni, az Alior megvétele pusztán pénzügyi tranzakció, amiből hasznot remélnek részvényeseiknek - írta a Bankier.pl. Állítása szerint a pakettnél nagyobb részesedést nem kívánnak szerezni a bankban.

Ez azonban ellentmond annak a kijelentésének, hogy a lengyel bankrendszer konszolidációjának katalizátora kívánnak lenni, és további pénzintézetek felvásárlására készülnek: kettővel már folynak is tárgyalások, és további kettőre látnak esélyt, az Alioron kívül pedig még egy üzletkötést szeretnének idén lezárni.

A kincstárügyi minisztérium, amely a PZU részvényeinek 35,2 százalékát birtokolja, támogatásáról biztosította a bankfelvásárlást és a biztosító ez irányú további terveit. Wlodzimierz Karpinski kincstárügyi miniszter - összhangban a most megválasztott államfő, Andrzej Duda programjával - kiállt a hazai bankok lengyel tulajdonba való visszavétele mellett.