Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy hónap áll rendelkezésére a szerbiai szakszervezeteknek és munkaadóknak, hogy megállapodjanak a minimálbér megemelésének mértékéről - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. A két fél egyelőre egy dologban egyetért: kicsi az esélye annak, hogy megállapodnak. A szakszervezetek elképzelése és a munkaadók lehetőségei között ugyanis soha ekkora szakadék nem volt. A minimálbér jelenleg 35 ezek dinár (118 ezer forint).

“A statisztikai adatok szerint a minimális fogyasztói kosár 51,34 ezer dinár (173 ezer forint). Minden szóba jöhet, ami közel áll ehhez az összeghez. Tisztában vagyunk vele, hogy nem lesz majd ekkora az emelés, de azzal is, hogy 40 ezer dinárban sem egyezhetünk ki” - mondta Goran Milić, az Önálló Szakszervezetek Szövetségétől.

Készülődik a kormány

A munkaadók egy előzetes felmérés alapján készen állnak 9 és 12 százalék közötti emelésre - mondta Nebojša Atanacković, a Munkaadók Uniójának képviselője. Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta, amennyiben a két fél nem tud megállapodni, az állam 40 ezer dinárra emeli a minimálbért. A munkaadók 68 százaléka egyébként azt nyilatkozta, hogy a minimálbér megemelésére mindenképp szükség van.

A minimális órabér jelenleg 201 dinár (680 forint) óránként, a legutóbbi bejelentések arról árulkodnak, hogy 14 százalékos emelésre van esély, míg a nyugdíjakat 20,2 százalékkal növelnék. A közszférában 12 és 25 százalékos béremelésre számíthatnak az alkalmazottak.