A német kormány hétfőn elfogadta az ország történetének legnagyobb takarékossági programját - írja az MTI Eco. A konzervatív-liberális koalíció döntése szerint 2015 végéig 51 milliárd eurót kell megtakarítani, 2011-ben már 11 milliárddal csökkentik a kormányzati kiadásokat. 

ma záródó kétnapos ülésen az FT korábbi tudósítása szerint a német kormány dönthet a jóléti kiadási rendszer átalakításáról, és a fegyveres erők létszámának csökkentéséről az állami kiadások lefaragásának érdekében. Az ülésen a brit gazdasági lap szerint megállapodhatnak a bankadó 2012-re tervezett bevezetéséről, az atomenergiára kirovandó extra adóról.


Angela Merkel kancellár szerint a 8 pontos akcióterv segíthet abban, hogy az idénre tervezett 70 milliárd eurós költségvetési hiány 2014-ig évi 10 milliárd euróval csökkenjen. Az FT birtokába került bizalmas anyag szerint felhatalmaznák a munkaügyi hivatalt arra, hogy később fizessen munkanélküli ellátást, s a jelenleg automatikusan járó összegeket ezentúl azután folyósítsa, hogy alaposan ellenőrizte az arra való jogosultságot és annak szükségessét.


Ezen felül csökkentenék az újszülött gyermekek után járó támogatás mértékét, amely az anyag szerint a jólkereső családokban vezethet a gyermekszám további csökkenéséhez.

A kormány felkérné a védelmi minisztert, hogy mintegy 40 ezer fővel csökkentse a jelenleg 190 ezer fős hivatásos hadsereg létszámát.


A hadsereg civil aklamazottainak karácsonyi kifizetéseit is felfüggesztik 2011-ig, egyidőben egy átlagosan 2,5 százalékos fizetéscsökkentés mellett, és mintegy 10 ezer civil munkahelyet számolnának fel a hadseregben.