Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vasárnapi krími népszavazás előtt, amelyen az Oroszországhoz való csatlakozásról döntenek az emberek, fokozódott a moszkvai tőzsde zuhanása. A befektetők egyelőre nem tudják, hogy a várhatóan az igenek többségével végződő voksolás után Oroszország beolvasztja-e az Ukrajnához tartozó félszigetet. A piacot a kínai gazdaság lassulásáról érkező hírek is aggasztják. A kockázatvállalási hajlandóság csökkenése a lehető legrosszabbkor jön az orosz gazdaságnak - derül ki a CNBC összefoglalójából.

Az orosz tőzsde vezető indexe, a MICEX pénteken délelőtt két százalékkal volt csütörtöki értéke alatt, miután ötszázalékos mínusszal indította a napot. A nagy reggeli zuhanás 2009 októbere óta nem látott mélységbe taszította a mutatót. Az esés legnagyobb vesztese az Alrosa gyémántbánya volt, 9,4 százalékos hanyatlással, a MOESK energiacég 6,7, az Aeroflot légitársaság 7,5 százalékos mínuszt szenvedett el. A MICEX az év eleje óta 18,5 százalékot veszített az értékéből, a rubel 11 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Gyengül a rubel is, a dollárhoz mért jegyzés 36,70 közelébe került, ami nincs messze a március első napjaiban beállított 36,93-as csúcstól. Ilyen gyenge az elmúlt tíz évben nem volt a rubel, még 2009 elején is csak 35-36 közé ment fel az árfolyam.

Forrás: XE.com

Menekülnek

A külföldi és a hazai befektetők a lábukkal voksolnak: menekülnek Oroszországból - állapítja meg Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzőrészlegének vezetője. Ez elkerülhetetlenül megváltoztatja az ország megítélését, nyilvánvalóan negatívan. Az új hangulat nagyon nehezen fordulhat, ami azzal jár, hogy Oroszország hosszabb távon károkat szenvedhet el.

A Goldman Sachs becslése szerint az év eleje óta 45 milliárd dollár hagyta el az orosz tőkepiacokat, ami 60 százalékkal több a 2013 első negyedében tapasztalt kiáramlásnál. A bank becslése szerint az év végéig 130 milliárd dollár távozhat az orosz piacról. A Goldman emellett csökkentette a GDP idei növekedésére adott korábbi előrejelzését: háromszázalékos plusz helyet már csupán egy százalékot várnak.

A bank elemzői szerint a politikai feszültségek erősen hatni fognak a gazdaság szereplőinek aktivitására. Első körben a belső gazdasági várakozások omolhatnak össze, ami a befektetések visszaeséséhez vezet. Ez tovább hajthatja a tőzsdei befektetők menekülését, egyre magasabbra lökve a tőkekivonást. Erre végül a pénzügyi szabályozás szigorításával válaszolhat a kormány. A Goldman elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy előrejelzésük meglehetősen bizonytalan.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!