Pár hónap múlva hatályba lép a törvény Szlovákiában, ami előírja a digitális platformoknak, hogy automatikusan adatokat küldjenek ügyfeleikről az adóhivatalnak - írja a pozsonyi Új Szó. Az állam eddig csak közvetlen kérésre tudott hozzáférni az adatokhoz.

„Mostantól kezdve a digitális platformokról származó, a személyek és vállalatok jövedelmére vonatkozó információk automatikusan áramlanak majd a platformoktól az EU-s tagállamokhoz. Az olyan platformok, mint a Booking vagy az Airbnb először 2023-ra vonatkozóan szolgáltatnak adatokat az adóhatóságnak" - mondta Simonetta Rumanová, a Grant Thornton számviteli tanácsadó cég szakértőj

Ügymenet lesz

„A Pénzügyőrség megkapja a Bookingtól, az Airbnb-től vagy más platformoktól a cégek és személyek listáját a teljes azonosító és jövedelemre vonatkozó adataikkal. Ezt követően összehasonlítja ezeket az adatokat a vállalat vagy a személy adóbevallásával, és ha eltérés van, akkor adóellenőrzést indíthat" - magyarázta Rumanová az eljárást.

Ez a kötelezettség nem vonatkozik azokra a személyekre, akik az egész naptári évben 2289,63 eurónál (kilencmillió forint) kevesebbet kerestek. „A bejelentésre vonatkozó kötelezettség elmulasztása vagy a jövedelem bevallásának elmulasztása súlyos bírságokkal járhat. Akit például ezen kapnak, az a cselekmény súlyosságától függően 60-20 ezer eurós (23,7-7,9 millió forint) bírságot kockáztat."