Sajtóértesülések szerint még a novemberi önkormányzati választások előtt átszabhatja a média tulajdonosi hátterét a Lengyelországot kormányzó a Jog és Igazságosság (PiS) pártja - adta hírül a gazeta.pl. A hírek forrásai szerint azért került terítékre ez a lehetőség, mert az utóbbi időben több olyan ügy került nyilvánosságra, amely kínos volt a PiS egyes politikusainak. A párt szóvivője ezt tagadja az információt.

Ugyanakkor közszájon kering a sztori, miszerint egy ismert PiS-képviselőnő azt mondta a Szejmben egy újságírónak, hogy "a szünidő után elkapunk benneteket". A kormánypárt - látva a magyar példát, amelyben a külföldi magántulajdon visszaszorult a médiában - többször megcélozta a magánkézben lévő médiát, de eddig tartott egy új front megnyitásától.

A lapértesülések szerint ugyanis a média "dekoncentrációja" elsősorban a külföldi tulajdonú cégeket érintené, amelyek a média 15 vagy 20 százalékát birtokolják. Úgy tudni, Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke, Lengyelország tényleges vezetője egyelőre mérlegeli a döntést a média "reformjáról".

A fotó forrása: Shutterstock