Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A technokrata görög kormányt támogató három pártnak, a szociáldemokrata Pasoknak, a konzervatív Új Demokráciának és a szélsőjobboldali Laosnak a héten egyezségre kell jutnia az eurózóna országait képviselő vezető pénzügyminisztériumi tisztviselőkkel a második görög csomag minden részletéről - jelentette a Reuters. Ezt megelőzően ma éjfélig választ kell adniuk arra, hogy támogatják-e a trojka legújabb megszorítási javaslatát, amely - szemben a korábbi hírekkel - nem a GDP egy, hanem másfél százalékával csökkentené a görög gazdaság költségeit.

Ez azt jelenti, hogy nem kicsit több mint kétmilliárd, hanem 3,3 milliárd eurót kell megtakarítani részben az állami kiadások további lefaragásával - a kiegészítő nyugdíjak mérséklésével és a szociális juttatások visszafogásával -, részben a magánszféra minimálbérének csökkentésével, illetve a szabadságok idejére járó 13. és 14. havi juttatások eltörlésével.

Hátha mégis úgy lehetne

Georgiosz Papandreu, a szocialisták vezetője ellenzi a bércsökkentést és azt akarja, hogy a bankok legalább időlegesen állami kézbe kerüljenek - tudósított az AP. Utóbbiak óriási veszteséget fognak elkönyvelni, ha létrejön a megállapodás a kormány és a görög adósságok magánhitelezői között az utóbbiak követeléseinek 70 százalékos leírásáról, ugyanis óriási összegű hazai államkötvény-állományt birtokolnak.

Tegnap arról érkeztek hírek, hogy a kormány és a trojka megállapodott a görög bankok olyan feltőkésítéséről, amelyben az állam nem szavazó törzsrészvényeket kapna a pénzéért - így a pénzintézetek magántulajdonban maradhatnának -, ám a szocialisták alkudozása alapján úgy tűnik, még ez is vitatott.

A Pasok vezetősége hétfőn délelőtt tárgyal a lehetőségekről, miközben a párthoz tartozó pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz és a technokrata kormányfő, Lukasz Papadémosz tovább egyeztet a magánhitelezőket képviselő IIF pénzügyi lobbi szervezettel.

Felejtsék el!

Sokkal kategorikusabban utasítja el az újabb megszorításokat a két további koalíciós párt - elemzők szerint kerülnek minden olyan döntést, amely ronthatja esélyeiket a közelgő áprilisi választásokon. Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia párt vezetője azt nyilatkozta a Papadémosszal folytatott vasárnapi tárgyalás után, hogy a trojka olyan lépéseket követel, amelyek tovább növelnék a recessziót, amit már nem tud elviselni az ország. Harcolok ezek ellen - szögezte le a BBC tudósítása szerint.

Giorgosz Karatzaferisz, a szélsőjobboldali Laos vezetője azt mondta: Nem fogok hozzájárulni egy forradalomhoz, amely megszégyenít bennünket és lángba borítja Európát. Mintegy visszhangként szavaira a kétmillió munkavállalót - a görög alkalmazottak nagyjából felét - képviselő két nagy szakszervezet 24 órás sztrájkot hirdetett keddre az újabb megszorítások és a reformok ellen.

Az AP idézi az egyik érdekvédelmi szervezet vezetőjét, aki úgy véli, hogy az eddig vállalt áldozatok ellenére, illetve annak ellenére, hogy a donorok is látják, hogy a gyógymód, amit javasolnak, rossz, továbbra is újabb rendkívüli intézkedéseket akarnak.

Újabb Mekozy csúcs

A görögök az elmúlt két év nagyobb részében megszorító intézkedések sorát élték meg, és a gazdaság immáron az ötödik egymás követő évben van recesszióban. A munkanélküliségi ráta 20 százalék, egymást követik a cégcsődök és egyre több a hajléktalan. A három koalíciós párt közük kettő kategorikusan elutasítja az újabb szigorítást - összegzi a helyzetet Mark Lowen, a BBC athéni tudósítója.

A második görög segélycsomagról folytatott tárgyalások kudarcának költségei csillagászati nagyságúak lehetnek. Ha az athéni kormány nem tud megegyezni az EU-val és az IMF-fel, akkor a görög állam heteken belül fizetésképtelenné válhat, ami felpörgetné a spekulációt a többi gyenge lábon álló eurózóna-tagország ellen, és sokkhullámot indítana, ami végigsöpörne a világgazdaságon.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő ma részt vesz a közös francia-német kormányülésen Párizsban. A két vezető hónapok óta szoros együttműködésben dolgozik az európai válság megoldásán - úgy tűnik, munkájuk újabb fordulópontjához érkezett.