Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igaz, hogy csak igen szerény mértékben, de mégis csak csökkent Csehországban az infláció - derül ki a Radio Praha cikkéből. A júliusi 17,5 százalékos éves ütemről augusztra 17,2 százalékra lassult a pénzromlás üteme. A reménykedő laikusok azt firtatják, hogy ez már forudlatot jelent-e az elmúlt év rendületlenül emelkedő árai után.

Az elemzői közösség valójában már számított erre az enyhülésre, mert mindenki úgy gondolta, hogy az augusztus/júliusi havi áremelkedési ütem kisebb lesz, mint az előző hónapokban - mondta a hírportálnak Vít Hradil, a Cyrrus bank vezető elemzője. Aztán mindenki meglepődött azon, hogy a piac túlteljesítette ezt a várakozást.

Fékeznek az energiahordozók

Az árcsökkenés az energiahordozók árának vártnál is nagyobb visszaeséséből adódott, amit a világgazdaság bizonytalan kilátásai okoznak. Ezt persze nem lehet előrevetíteni a jövőbe, ezért óvatosan kell jósolni azzal kapcsolatban, hogyan alakulhat a pénzromlás az országban az év végéig.

A szakértő szerint ha abból az erősen optimista feltételezésből indulunk ki, hogy decemberig egyetlen cég sem emel árat, akkor az infláció az év utolsó hónapjára elérheti az évi 15 százalékot. A magyarázat egyszerű: már most sokkal magasabbak az árak, mint egy évvel ezelőtt voltak.

További áremeléseket feltételezve - főként az élelmiszereknél - körülbelül 17 százalékos éves infláció várható Csehországban 2022-ben. A jó hír az, hogy várhatóan nem kúszik fel a mutató 20 százalékig.