A Destatis szerdán azt közölte, hogy júliusban 3,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest a júniusi 2,3 százalék után. Ilyen magas szinten nem járt az év/év ráta 1993 decembere óta, az akkori csúcs 4,3 százalék volt.

Idén júniussal összevetve a fogyasztói árnövekedés 0,9 százalékra gyorsult az előző havi 0,4 százalékról.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) júliusban éves bázison 3,1 százalékkal, havi bázison 0,5 százalékkal emelkedett. Júniusban a HICP éves bázison 2,1 százalékkal, havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett.

Az Európai Központi Bank (ECB) 2,0 százalékos inflációs célját már a harmadik hónapja meghaladó áremelkedés részben a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett alacsony bázisnak tulajdonítható, de az áremelkedéshez nagyban hozzájárult a járványvédelmi korlátozások enyhítésével felpörgő gazdasági aktivitás és a növekvő lakossági kereslet is.

Júliusban a legnagyobb mértékben, 11,6 százalékkal az energiaárak emelkedtek éves összevetésben a júniusi 9,4 százalék után. Az árucikkek ára 5,4 százalékkal nőtt a júniusi 3,1 százalékot követően. Az élelmiszerek árnövekedése 1,2 százalékról 4,3 százalékra, a szolgáltatásoké pedig 1,6 százalékról 2,2 százalékra nőtt - írta az MTI.