Nagyon meglepődhetnek Szerbiában azok, akik nem járnak rendszeresen pékhez reggeliért, az elmúlt hónapokban ugyanis harminc százalékkal is megdrágult minden pékáru - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. A perectől a péksüteményeken át a burekig, nincs már olyan termék, amiért aprópénzért hozzájuthatunk.

A legolcsóbb perec is 40 dinárba (140 forint) kerül, egy-egy péksütemény pedig 90-100 dinárba (300-350 forint kerül, míg a legolcsóbb túrós burekért a legtöbb pékségben 190 dinárt  (670 forint) kérnek el. A pékek azt mondják, minden alapanyag megdrágult, a liszttől, a margarinon át az élesztőig, míg az energia ára a duplájára emelkedett.

Szomorú tapasztalat

A Nova.rs helyi hírportál azt írta, hogy a pékek szerint a drágulások következtében az eladás is érezhetően csökkent: mindegy 20 százalékkal.

A čačaki pékségekben először a legolcsóbbnak számító, előző napi kenyér fogy el, majd a hatósági áras Száva, ami 48 dinárba kerül. Sok pékségben 18 óra után féláron kínálják a termékeket, van aki egész nap arra vár, hogy ekkor vegye meg a burekot.