Augusztusban is nőtt az euróövezet éves inflációja, már 9,1 százalék – írja az Eurostat legfrissebb közleményében. A júliusi adat 8,9 százalék volt. Bár az energiainfláció minimális mértékben csökkent július óta (39,6 százalékról 38,3 százalékra), az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek inflációja átlépte a 10 százalékos lélektani határt. Az energián kívül eső ipari termékek inflációja 5 százalékra emelkedett, a szolgáltatásoké pedig 3,8 százalékra.

A franciák már túl vannak a tetőzésen

Érdekesség, hogy az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek inflációja márciusban még csak 5 százalék volt, ez az érték fokozatosan emelkedett, néhány hónap alatt több mint a kétszeresére. Az energián kívül eső ipari termékek és a szolgáltatások inflációja is minden hónapban emelkedett március óta, igaz, kisebb mértékben.

Az euróövezet tagállamai közül kilóg a három balti ország inflációs értéke. Észtországban az éves infláció meghaladja a 25 százalékot, és Lettországban, Litvániában is 20 százalék feletti. A legalacsonyabb érték Franciaországé, ott mindössze 6,5 százalékos az éves infláció, ráadásul ez csökkenő tendencia az előző hónap 6,8-as értékéhez képest.