Az USA inflációjáról tavaly nyárig havonta el lehetett mondani, hogy 30-40 éves rekordot ért el, ám mostanra ehhez képest megszelídült. Az 5 százalék körüli szint a magyar 25 százalékhoz képest rendkívül vonzó, az amerikai 2 százalékos jegybanki célhoz képest pedig még sok, de már nem tűnik annyira ijesztőnek.

Messze túl a csúcson

A márciusi teljes fogyasztói árindex, vagyis a tényleges infláció 5 százalék lett, ami a legalacsonyabb adat 2021 májusa óta, a tetőzés pedig 9 százalékon volt tavaly júniusban, ekkor voltak kétségbe esve, hogy ez 1981 óta a legmagasabb érték.

Az inflációs adat februárhoz képest is csökkent, így egyértelmű a javuló trend, azonban a maginfláció, ami figyelmen kívül hagyja az élelmiszerek és az energia árát, érdemben nem csökkent, sőt, 5,6 százalékos értékével meghaladja az általános szintet, hosszú idő óta először.

Bázishatás

A teljes inflációs értékben várható a további csökkenés a következő időszakban, mivel a legnagyobb energiaár-emelkedés az USA-ban is a háború kezdete után jött, az olajár nyár elején tetőzött.

A gázárat nyáron húzta fel átmenetileg az orosz gáz kiesése miatti hirtelen európai kereslet, azonban már az ősz folyamán visszatért a korábbi szintekre, sőt, idén már hosszabb távon nézve is kifejezetten olcsó lett. Az egy évvel korábbi bázishoz viszonyított adatban ezek hatása értelemszerűen az események után egy évvel jelentkezik, akárcsak nálunk.

Maginfláció

maginfláció magasabb mivolta azt jelzi, hogy néhány termék, illetve sok szolgáltatás ára még mostanában emelkedett, ami bizonyos mértékig fékezi az általános inflációcsökkenést. Ez annyiban lehet kedvező, hogy kisebb lehet a hullámzás a következő hónapokban az inflációs adatokban, ami kiegyensúlyozottabb piaci környezetet hoz.

Az elmúlt hónapokban ugyanis egy nagyobb inflációcsökkenést mutató adat után nagy várakozásokkal néztek a következő adat elé, és ha az csak átlagos volt, máris nagy csalódásként érte meg a piac, félve attól, hogy hevesebb kamatemelések jönnek.

Várakozások

Most elégedett a piac, még egy 25 bázispontos emelést várnak májusban az alapkamatban, ami így 5 százalék fölé kerül, lényegében egyensúlyban lesz az inflációs szinttel. Ugyanakkor arra számítanak, hogy ezzel véget érhet a kamatemelési ciklus, sőt, még akár idén sor kerülhet kamatcsökkentésre is.