Az amerikai jegybank, a Federal Reserve elvesztheti a hitelességét, ha ragaszkodik ahhoz, hogy a jelenlegi inflációs hullám átmeneti lesz – idézi a CNBC Mohamed El-Erian, az Allianz biztosító vezető tanácsadója, aki egy befektetői konferencián szólalt meg Abu-Dzabiban. Szerinte fontos lenne, ha újra hitelesen szólalnának meg az inflációról, és annak erős intézményi, politikai és szociális következményeiről. Már csak azért is, mert a Fed várakozásai és lépései a világgazdaság teljesytményére, valamint más országok jegybankjainak döntéseire is hatással vannak. 

Változtatni kell

A Fed jelenlegi álláspontja az pénzromlásról gyengíti a jegybank hosszabb távú gazdasági iránymutatását, és aláássa Joe Biden elnök gazdasági programjának megvalósítását.

Emellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az emelkedő fogyasztói árak elsősorban az alacsony keresetűeket sújtják. Ezért aztán jelentős kérdésről van szó, és az elemező reméli, hogy a Fed felnő a feladathoz, hogy módosítson jelenlegi monetáris politikáján és kommunikációján. A jegybank szóvivője nem óhajtotta kommentálni a CNBC-nek a szakértő megjegyzéseit. El-Erian jórészt Jerome Powell Fed-elnök egy korábbi nyilatkozatára utalhatott.

Ebben az amerikai monetáris politika első számú irányítója azon sajnálkozott, hogy a felpörgött infláció kitarthat bőven a következő évben is. Frusztrálónak tartotta, hogy nincs jele a lelassult ellátási láncok felgyorsulásának. A Fed ennek ellenére ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a pénzromlás a koronavírus-járvány és az ezzel járó beszállítási problémák miatt gyorsult fel, ami azt jelenti, hogy e jelenségek lecsengésével el fog halni. Az USA éves inflációs rátája októberben 6,2 százalék volt, ami 1990 decembere óta a legmagasabb érték.

Nem átmeneti

El-Erian véleménye szerint a jegybankok – a Fed mellett az Európai Központi Bank is – rosszul jellemzi az inflációt, amikor agyonhangsúlyozza, hogy átmeneti jelenségről van szó. Ez a szó rossz, mert nem átmeneti a pénzromlás felgyorsulása, és a Fed ennek hangsúlyozásával azt kockáztatja, hogy egy nagy hibát vét a monetáris politikájában.

El-Erian számos bizonyítékot lát arra, hogy a gazdaság szereplőinek viselkedése változik. A vállalatok növelik áraikat, és ennek még messze nincs vége. Az ellátási láncok szétszakadása sokkal tovább tart, mint bárki várta. A fogyasztók előrehozzák a vásárlásaikat, hogy elkerüljék a drágulást, amire számítanak, ami további inflációs nyomást gerjeszt. És a bérnövekedési elvárások is erősödnek.

Alapos okok

Így aztán a legfontosabb tényező, a viselkedés, a várakozások változása az inflációt támogató irányba mutat, amiből nem lehet más következtetést levonni, mint hogy a pénzromlás itt lesz velünk egy ideig. És ez a folyamat a járvány legújabb hullámának felemelkedése előtti állapotot tükrözi, azóta rosszabb lett a helyzet.

El-Erian ez utóbbi jelét látja néhány kikötő lezárásában Vietnámban és Kínában, ami növeli a szállítási gondokat. Ezért szerinte a Fednek fel kellene gyorsítania gazdaságösztönző kötvényvásárlásainak leépítését (tapering). Az amerikai jegybank egyelőre csak csökkentette havi kötvényvásárlásait, nem állította le azt. El-Erian emellett a Bank of England példáját tartja követésre méltónak: a BoE elkezdte felkészíteni a vállalatokat és a fogyasztókat a kamatemelésekre.