Az átlagbér Szlovákiában 2022 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest több mint hét százalékkal emelkedett. A növekedés eredményeként a havi átlagfizetés Szlovákiában elérte az 1291 eurót (522 ezer forint) – derült ki a pozsonyi statisztikai hivatal adataiból.

Az emelkedés ellenére a megélhetési költségek gyorsabb ütemben nőttek: az inflációt figyelembe véve a bérek reálértéke az előző évhez képest 4,5 százalékkal csökkent, ami 22 éves rekordnak számít.

Ezúttal sereghajtó a pénzügyi szektor

A legnagyobb mértékű reálbércsökkenés (mintegy tíz százalék) a pénzügyi és biztosítási, illetve a villamosenergia- és gázellátási ágazatokban dolgozókat érintette. A legalacsonyabb nominális átlagbért a vendéglátásban (745 euró, 301 ezer forint), az egyéb tevékenységekben (818 euró, 330 ezer forint) és az építőiparban (909 euró, 367 ezer forint) mérték.

Eközben az egészségügyi dolgozók béremelési javaslatát a szakmai körök nem fogadták kitörő lelkesedéssel. Önmagában nem a fizetésemelési javaslattal van problémájuk, hanem azzal, hogy szerintük a minisztérium nem veszi figyelembe az álláspontjukat. Ők ugyanis úgy vélik, hogy a bérezés rendezése önmagában nem oldja meg a szlovák egészségügy problémáit.