Februárban az egy évvel korábbihoz képest, 1,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, míg januárban 1,4 százalékos emelkedést mértek. A februári végleges adat azonban kisebb az előzetesen megadott 1,6 százalékos emelkedésnél - írta a Destatis alapján az MTI.

Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárban, ami ugyancsak kevesebb az előzetesen megadott 0,5 százaléknál. Januárban 0,8 százalékkal csökkentek az árak havi szinten.

A gyakran változó energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,4 százalék volt, havi szinten pedig 0,5 százalékra nőtt februárban.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) februárban 1,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,5 százalékkal nőtt, az előzetes és a végleges adatok megegyeztek. Januárban az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 1,7 százalékkal nőtt, havi szinten viszont 1,0 százalékkal csökkent.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikájára.