Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németországban az előzetes adattal megegyezően, 1,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban, az emelkedés üteme év eleje óta gyorsul a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált végleges adatai alapján. A februári éves infláció 1,3 százalék volt, a januári 1,0 százalékos mutatót követően.

Németországban tavaly, a második fél évben defláció volt az országban a járványvédelmi korlátozások miatt a lakosság vásárlóerejének védelmében bevezetett áfacsökkentés következtében. Az idei márciusihoz mérhető inflációs ütemet legutóbb tavaly februárban regisztráltak Németországban. Egy évvel ezelőtt a márciusi index 1,4 százalék volt.

Az áfacsökkentés tavaly júliusban lépett életbe és ennek köszönhetően 0,1 százalékkal csökkentek az árak éves összevetésben. Az augusztusi 0,0 százalékot kivéve év végéig mínusz 0,2 és mínusz 0,3 százalék volt minden hónapban az éves fogyasztói árindex. Az áfacsökkentés hatálya az év végén járt le, januártól így megindult a fogyasztói árak emelkedése, amelyhez az év elején bevezetett szén-dioxid-adó és az emelkedő nyersanyagárak is hozzájárultak.

Az energiaárak 4,8 százalékkal emelkedtek márciusban az egy évvel korábbihoz képest a februári 0,3 százalékos emelkedés után. Az energiaárakon belül a fűtőolaj ára 19,4 százalékkal, az üzemanyagok ára 12,7 százalékkal emelkedett, a földgáz ára pedig 2,2 százalékkal. Energiaárak nélkül 1,4 százalékkal emelkedtek márciusban a fogyasztói árak. Az élelmiszerárak 1,6 százalékkal emelkedtek éves bázison, ezen belül a gyümölcsárak és tejtermékek egyaránt 2,5 százalékkal.

Az előző havihoz képest 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban Németországban, szemben a februári 0,7 százalékos havi áremelkedéssel. Az energiaárak 2,1 százalékkal emelkedtek havi bázison, ezen belül a fűtőolaj ára 6,1 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 4,8 százalékkal. Az élelmiszerárak nem változtak havi bázison.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex (HICP) 2,0 százalékkal emelkedett márciusban a februári 1,6 százalék után, havi bázison pedig 0,5 százalékkal a februári 0,6 százalék után.

Magyarországon az - MNB legfrissebb adatai szerint - az előző hónaphoz képest az infláció 0,6 százalékponttal 3,7 százalékra emelkedett, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal 3,9 százalékra csökkent