A török statisztikai hivatal hétfőn közölte, hogy szeptemberben 19,58 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, ami 2019 márciusa óta a legmagasabb érték, és bőven meghadja a jegybanki alapkamat 18 százalékos szintjét.

Elemzők még rosszabb adatra, 19,7 százalékra számítottak az augusztusban mért 19,25 százalék után.

A jelek szerint visszájára sült el, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök nyomására a jegybank kamatot csökkentett szeptemberben. Az infláció tovább szárnyalt, a török líra pedig újabb történelmi mélypontokra gyengült a dollárral szemben, ami megakasztja a török gazdaság növekedését.

Erdogan elnöknek meggyőződése, hogy egy erős kamatcsökkentés felpörgetné a gazdaságot, így hónapok óta nyomást gyakorol a központi bankra, hogy monetáris ösztönző intézkedésekkel támogassa a hitelezést, az exportot és a munkahelyteremtést. A jegybank monetáris politikai bizottsága végül szeptemberben 1 teljes százalékponttal 18 százalékra vitte le az irányadó, egyhetes repokamatot, miután az előző öt ülésén egyikén sem változtatott rajta.

Az utóbbi több mint négy évben, 2017 februárja óta szinte minden hónapban kétszámjegyű volt az éves összevetésű infláció. A török líra gyengesége és a nyersanyagárak elszabadulása mellett fűtötte az inflációt a monetáris politika hitelességének megfogyatkozása is.

A piacok nagyon rosszul fogadták, hogy Erdogan elnök márciusban váratlanul menesztette Naci Agbalt, a jegybank addigi kormányzóját a drasztikus kamatemelések következményeként. Tavaly szeptemberben 8,25 százalékról indult a kamatemelési ciklus, és márciusra már 19 százalékon állt az irányadó kamatláb.

A jegybank hivatalos inflációs célja 5 százalék.

Szeptemberben havi összevetésben 1,25 százalékkal kúsztak feljebb az árak, ami ugyancsak elmaradt az elemzők által várt 1,35 százaléktól. Augusztusban 1,12 százalékos emelkedést mértek az előző hónaphoz képest.

A feldolgozatlan élelmiszerek, az energia, az alkoholos italok, a dohány és az arany gyakran változékony árát nem számolva az előző hónaphoz képest 1,50 százalékkal, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 12,65 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Szeptemberben éves összevetésben kiemelkedő mértékben, 28,79 százalékkal drágultak az élelmiszerek és az üdítőitalok, de meredeken, 23,27 százalékkal emelkedett a lakberendezési és a háztartási cikkeknek, valamint a szállodák, éttermek és kávézók szolgáltatásainak ára is. A legkisebb mértékben, 1,80 százalékkal az alkoholos italok és a dohányáruk ára nőtt, de például a ruhákért és cipőkért 7,32 százalékkal kellett többet fizetni.

Az adatok közlése után jelentősen gyengült a török líra az amerikai dollárral szemben, napi mélypontján 8,8852 lírát kellett adni egy dollárért. Hétfő délben 8,8704 lírán forgott a dollár, 0,17 százalékkal erősödött az amerikai deviza a pénteki záráshoz képest.

Legutóbb szeptember 29-én járt történelmi mélyponton a török líra, amikor a dollár 8,9607 lírán forgott. Az utóbbi 52 hét alatt a 6,8882 és a 8,9607 líra közötti sávban mozgott a dollár jegyzése.