„A családok nagyjából 80 százaléka szerint idén megugranak a kiadásaik. A legtöbben azzal számolnak, hogy havonta 40 és 120 euró (15-44 ezer forint) közötti összeggel fizetnek majd többet a háztartásuk fenntartására a tavalyinál. A megkérdezettek ötöde a havi kiadások ennél is nagyobb, nagyjából 200 eurós növekedésével számol” – mondta Miroslav Zborovský, a Home Credit ügyfeleinek az ombudsmanja a pozsonyi Új Szónak.

„A családok csaknem 60 százaléka nem számol azzal, hogy a bevételeik érezhető módon nőnek majd. Hogy idén egész biztosan nagyobb bevételre számíthat a tavalyinál, azt a megkérdezettek alig 9 százaléka tartja valószínűnek.” Mindez alaposan felforgathatja a családok költségvetését.

Egy most közzétett felmérés szerint a stagnáló bevételek és a növekvő kiadások miatt csak a háztartások negyedének nem okoz majd gondot a kiadások finanszírozása az eddigi forrásaikból. A megkérdezettek ötödének legalább havi 120–200, a tizedüknek pedig több mint 400 eurós többletbevételre lenne szüksége a problémamentes élethez.

Az infláció által nagyobb mértékben sújtott családok idén kénytelenek lemondani több olyan tervükről is, ami nagyobb kiadásokkal járna. A megkérdezettek több mint fele nem tervez lakóingatlan-átalakítást, új autó vagy drágább elektromos berendezés vásárlását. Akik erre mégis rászánják magukat, azoknak a 70 százaléka ezt az eddig felhalmozott megtakarításainak köszönhetően teheti meg. A 13 százalékuk a nagyobb kiadást kizárólag hitelből finanszírozná, 20 százalékuk pedig kombinálná a megtakarításait a hitelfelvétellel.