Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januárban 9,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban a decemberi 6,6 százalékról. A Cseh Statisztikai Hivatal közlése szerint ez a legnagyobb mértékű éves szintű drágulás 1998 júliusa óta, amikor 10,4 százalék volt az infláció. 

Az infláció növekedése az utóbbi hónapokban folyamatos, piaci szakértők szerint a koronavírus-járvány okozta intézkedések miatt kialakult gazdasági-kereskedelmi helyzet következménye.

A januári árnövekedést elsősorban a lakhatási költségek és az üzemanyagok drágulása befolyásolta. A cseh infláció alakulása most lényegében megfelel a prágai piaci elemzők várakozásának; sőt: közülük többen már kétszámjegyű áremelkedési átlagot jósoltak januárra.

Havi szinten most 4,4 százalékkal emelkedtek az árak, amire 1993 óta nem volt példa.  Az árak emelkedését aktuálisan szintén a lakhatási költségek befolyásolták leginkább: januárban az áram 39 százalékkal, a gáz pedig 31 százalékkal volt drágább, mint decemberben. De áremelő hatása volt annak is, hogy januárban megszűnt az áram és a gáz ideiglenes, néhány hónapos áfamentessége.