A fertőző betegekkel foglalkozó szakemberek szerint az embereknek még mindig érdemes oltatniuk magukat influenza ellen, mert a védelem bármilyen szintje csökkenti a betegség lefolyásának súlyosságát, és távol tarthatja őket a kórházaktól és az intenzív osztályoktól. Az idei alacsony fertőzési arány azt is jelenti, hogy a következő influenzaszezon hasonló géntérképű vírust hordozhat, ami elősegítheti az influenza elleni vakcinák hatékonyságát, de lehet, hogy éppen felkészületlenül ér minket egy új törzs megjelenése - írja a Bloomberg az Egyesült Királyságban tapasztalható helyzetről.

2020 szeptembere és 2021 januárja között az influenza vírusokat a rutinszerű torok- és orrkenetmérések csupán 0,2 százalékában fedezték fel, ami elképesztően alacsony. Az influenzaszezonban az átlagos pozitivitás 17 százalékos. "Nem emlékszem ilyen influenzaszezonra, amikor ennyire alacsony volt a vírusos szám" - mondta Walter Orenstein, az Emory Egyetem fertőző betegségek professzora és a Georgia Emory-University Influenza Kutatási és Felügyeleti Kiválósági Központ igazgatója. Szerinte a helyzet az egész világon hasonló, amire talán soha nem volt még példa.

QP | Quality Placement

Az Egészségügyi Világszervezetnek az idén minden eddiginél több légzőszervi mintája volt, de az influenzavírusok száma továbbra is nagyon alacsony volt - mondta Rachael Lee brit epidemiológus. "Azt hiszem, ez sok kérdést felvet: mennyire megbízhatók az adatok? Mennyire lesz erős az influenza elleni oltásunk a következő évben?" - foglalta össze a nehézségeket.

Az influenza éppen amiatt szorult háttérbe, hogy a fertőzőbb és veszélyesebb koronavírus miatt számos lezárást, kötelező maszkviselést vezettek be szinte mindenhol a világon, ami az influenza terjedését jobban visszavetette - emiatt is értelmetlen a vírustagadók érvelése, hogy más években ilyenkor influenzaszezon van, most miért nincsen.

Az oltóanyaggyártók, mint például a GlaxoSmithKline és a Sanofi, a levett mintákra, azok tenyésztésére alapozzák az új influenza-elleni vakcináik gyártását. Legalább hat hónap átfutási idő szükséges elegendő mennyiségű szezonális influenza vakcina előállításához, most viszont alig jött be adat az influenzáról.

Ahogy most a koronavírus-járványban sokat hallunk a vírusmutációkról, amelyek esetenként veszélyesebbek, mint az eredeti vírustörzsek, ugyanígy az influenzánál is változnak a kórokozók, ezért kell minden évben új vakcinákat fejleszteni. Most viszont a kevés esetszám és minta miatt kérdéses, hogy mennyit és hogyan változik a tavaly őszi törzs 2021 harmadik negyedévére. Az északi féltéken gyakran vizsgálják a déli féltéken terjedő törzseket, de most onnan is kevesebb adat érkezik a Covid-19 miatt.

Viszont a koronavírus-vakcinák miatt elképzelhető, hogy sikerülhet kifejleszteni egy univerzális influenzaelleni oltást: a SARS-CoV-2. ellen készített oltóanyagok egy része a vírus egy nem változó speciális szegmensét célozza, ami technológia alkalmazható lehet az influenza ellen is. Viszont addig marad a kockázat, hogy a mostani kimaradt influenza-járvány miatt nem lesz hathatós oltás a következő szezonban.

Magyarországon sincs influenza

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírus-járvány alatt is monitorozza az influenza terjedését. A legutóbbi adataik szerint 2021. március 8-14. között 3 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel betegek esetében beküldött minták alapján nem mutatták ki a vírus jelenlétét, egy esetben adenovírust találták a fertőzöttnél. A betegek 19,3 százaléka 0-14 éves gyermek, 32,5 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 35,9 százalékuk a 35-59 évesek, 12,3 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett, laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés - közölte a tisztiorvosi szolgálat.