Az idei első félévben 152 milliárd euró ingatlanbefektetés történt Európában, ami az eddigi rekordot jelenti – derül ki a CBRE felméréséből.

Ehhez nagyban hozzájárult a rendkívül erős első negyedév, amikor a teljes befektetési volumen elérte a 84 milliárd eurót. Ezt csak a 2020-as első negyedév szárnyalta túl. Az ingatlanok árazására világszerte hatással volt a magas infláció és a központi bankok kamatemelései is. A megnövekedett hitelköltségek és a gazdasági bizonytalanság azonban a legtöbb országban visszavetette e befektetési kedvet. Az Európai Központi Bank jövő héten várhatóan 2011 óta először emelni fogja a kamatlábakat.

Mindezek ellenére Írország (+47%) és Belgium (+134%) rekordot ért el a második negyedévben. Az írországi befektetésekhez nagy mértékben hozzátett a Hibernia REIT portfóliója.

Az irodai tevékenység 19 százalékkal nőtt az év első felében, az ipari és logisztikai tevékenységek 15 százalékkal nőttek,

a lakóingatlanok volumene viszont 10 százalékkal csökkent.

A magyarországi piacon 560 millió euró volt a befektetési volumen, ami megegyezett a tavalyi első félév értékével. De színesebb lett a befektetési paletta. „Sajnos a háború és a szűkülő hitellehetőségek miatt az idei forgalom várhatóan nem haladja meg a tavalyi értéket. Az irodák aránya viszont jelentősen csökkent a a tavalyi 85 százalékos értékről, míg a logisztikai befektetések részaránya már az első félév során pedig elérte a 25 százalékot” – mondta Borbély Gábor, a CBRE kutatási igazgatója.