Az Evergrande fizetési nehézségei mellett újabb figyelmeztető jelzés érkezett arról, hogy valóban komoly problémák lehetnek a kínai ingatlanszektorban. Hétfőn a nemzetközi hitelminősítők két kínai ingatlanfejlesztő cég hitelbesorolását is lerontották, miután azok nem tudtak eleget tenni kötvényeseik felé fizetési kötelezettségeiknek. Az indoklásban mindkét esetben, a Fantasia Holdings-nál és a Sinic Holdings nevű társaságnál is a cégek rendkívül feszített cash flow helyzetét emelték ki.

A Fantasia egy hétfőn lejárt kötvénysorozat után nem tudta kifizetni közlése szerint a befektetőknek járó ellenértéket - írja a CNBC.com. A cég problémái már korábban ismertek voltak, részvényivel a kereskedés már szeptember 9-e óta fel van függesztve, azok árfolyama a felfüggesztés előttig 60 százalékkal esett már idén. A Fantasia teljes kötelezettségállománya jóval kisebb az a piacokat leginkább foglalkoztató Evergrande 300 milliárd hitelállományánál, 12,8 milliárd dollárt tesz ki a cég féléves jelentése szerint.

A Fitch Rating hétfőn CCC kategóriába sorolta le a Fantasia hitelminősítését a korábbi B-ről, mivel szerintük a cég likviditási helyzete a jelek szerint rosszabb annál mint ahogy korábban remélték. A Fitch-nél a CCC azt jelenti, hogy a cég hiteleinek kockázata jelentős és reális lehetőség a cég csődje, értelemszerűen a B besorolásnál a csődkockázat kisebbnek tekinthető. A Fitch még az előtt tette közzé leminősítését, hogy a cég a tőzsdén bejelentette volna esedékes kötvényeinek ki nem fizetését. A hitelminősítő felhívta a figyelmet, hogy erre a kötvénysorozatra már volt egy 100 millió dollár értékű kifizetése a cégnek, amelyet késedelmesen teljesített, azonban ezt nem jelentette be nyilvánosan, így a cég transzparenciája is megkérdőjelezhető.

Rossz hír

Eközben kedd reggel újabb rossz hír érkezett a kínai ingatlanszektorból. Az S&P Global Ratings a korábbi CCC+-ról CC-re rontotta le a Sinic Holdings nevű ingatlanfejlesztő cég besorolását, ami már a nagyon törékeny pénzügyi helyzetre való utalást jelenti. Bár e szerint a cég még nem jelentett csődöt, azonban ennek valószínűsége már rendkívül magas. A hitelminősítő indoklása szerint a cég adósságtörlesztési lehetőségei mostanra gyakorlatilag teljesen kimerültek, s szerintük nagyon valószínű, nem tudja majd kifizetni 246 millió dollárnyi, az amerikai fizetőeszközben denominált kötvényei után a hitelezőknek járó összeget. Ráadásul a cég két érdekeltsége már szeptember 18-án csődöt jelentett két jüanban kibocsátott sorozata után, összesen 38,7 millió dollár értékben. A Sinic teljes kötelezettségállománya 14,2 milliárd dollár.

A két kisebb cég problémája meglehetősen idegessé tették a piacokat. A befektetők amióta az Evergrande gondjai napvilágra kerültek folyamatosan monitorozzák, hogy az ingatlanfejlesztő óriás nehézségei mennyire fertőzik meg a kínai ingatlanpiac egészét s s lesznek így negatív hatással a kínai gazdaság egészére. Ebből a szempontból nagyon rossz hírnek tekinthető a két kisebb cég csődje, vagy várható csődje. Elemzők becslése szerint az ingatlanszektor jelenleg a kínai GDP mintegy 15 százalékát teszi ki.