Gáláns ajándékkal kedveskedett a lengyel kormány a nyugdíjasoknak az iskolakezdésre (fogadást lehetne rá kötni, hogy a magyar kormány a választások előtt megfontol egy hasonló lépést - a szerk.): szeptembertől egyes gyógyszerek ingyenesek a 75. évesnél idősebb lengyeleknek. A kedvezményt meghatározott szabályok szerint lehet igénybe venni.

Az első korlátozás, hogy csak olyan szerekre vonatkozik, amelyek szerepelnek az egészségügyi minisztérium ezzel kapcsolatos, kéthavonta frissített listáján. A második, hogy a felsorolásban szereplő gyógyszert a háziorvosnak vagy az egészségügyi alapellátásban dolgozó, erre jogosult személynek kell felírnia.

Tipikus bajokra

Más szóval szakorvosok nem adhatnak olyan receptet, amellyel ingyen átvehetők a listán szereplő termékek, mint ahogy az éjszakai vagy az ünnepi ügyletet ellátó doktorok sem. A szakminiszter szerint ezzel enyhítik a rájuk nehezedő nyomást (azaz a háziorvosok felé terelik a betegeket). További eleme a rendszernek, hogy a receptre fel kell írni az S (szenior, idős) betűjelet.

A listán több mint 1100 gyógyszer szerepel, főleg olyanok, amelyeket az előrehaladott kor tipikus betegségeire szednek az emberek vagy az elsősegélynyújtásban segíthetnek. Ennek megfelelően vérnyomáscsökkentők, illetve a cukorbetegség, a hormonhiány vagy az időskori neurológiai gondok kezelésére szolgáló gyógyszerek lesznek ingyen elérhetőek.

Néhány példa

A szuperkedvezményes körbe került a vérnyomáscsökkentők közül az Amilorid, amelynek támogatott ára Magyarországon 392 forint és a Valsartan (1400 forint), a véralvadásgátló Clopidogrel (873 forint), továbbá a cukorbetegségre adott Metformin-félék (ezek ára 1000 forint körül alakul).

Meglepő módon a Lantus inzulin is fent van a lengyel listán. Ez azért furcsa, mert itthon kizárólag diabetikus szakorvos javaslatára, nagyon szigorú feltételek mellett írhatják fel. Ez nem is csoda, hiszen a beteg csak "dobozdíjat" fizet az inzulinért, miközben a társadalombiztosításnak több mint 15 ezer forintjába fáj ez a szer.

Az ingyengyógyszer-lista legnagyobb adománya a magas koleszterinszintre adott Rousovastatin, amely még támogatva sem olcsó a magyar betegnek: körülbelül 3000 forintba kerül. (Összehasonlításunk nem vette figyelembe a pontos adagokat, kiszereléseket, csak tájékoztatóul szolgál - a szerk.)