Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Várakozások szerint vasárnap rekordot dönt Németországban a szélfarmok energiatermelése: annyi elektromos energiát pumpálhatnak a hálózatba, hogy a túlkínálat miatt negatívvá válik az áram ára - írja a Bloomberg. Magyarán a vagy fogyasztóknak fognak fizetni, hogy az elektromos áram használatáért (levonnak egy összeget a havi számlájukból), vagy ideiglenesen le kell állítani bizonyos áramtermelő egységeket

Ez lesz az első eset idén, hogy az átlagár egy egész napra, nem csupán bizonyos napszakokban néhány órára negatívvá válik. Az áramszolgáltatóknak komoly kihívást fog okozni a felborult egyensúly kezelése.

Várakozások szerint reggel hét órakor több mint 39 megawattóra energiát fognak a rendszerbe pumpálni a szélkerekek, ami egyenlő 40 nukleáris reaktor teljesítményével. Ez az energiamennyiség elegendő arra, hogy kielégítse Németország adott pillanatban jelentkező teljes elektromosenergia-szükségletének felét.

Óriási változások

A tengeri (offshore) szélfarmok adták a német áramtermelő kapacitás közel harmadát június végén, és a tervek szerint újabb szélkerekek telepítésével idén ezt kilenc százalékkal emelik.

Európában jelenleg a szélenergia felhasználásával állítják elő a kontinens áramszükségletének tizedét. Várakozások szerint ez az arány nőni fog, ahogy a technológia egyre olcsóbbá válik. Valaha az offshore szélfarmokkal termelt áram volt a legdrágábban megtermelt zöldenergia, ám a költségek a Bloomberg becslése szerint több mint 70 százalékkal zuhannak a következő két évben.

Az idei évben a német hatóságok sokkolták a megújuló energiával foglalkozó iparág képviselőit azzal, hogy olyan engedélyeket adtak ki offshore szélfarmok telepítésére, amelyekhez nem kapcsolódott az az ígéret, miszerint az állam támogatni fogja az ott termelt áram árát.

A német szélenergia-termelés egyébként március 18-án állította fel jelenlegi csúcsát 38,37 ezer megawattórával.