A júliustól életbe lépő újítás nem előzmény nélküli: Tallinban 2013 óta nem kell fizetni a tömegközlekedési eszközökért a város lakóinak. Ott az ország más pontjáról érkezőknek és a turistáknak ugyanakkor még mindig kell jegyet vásárolniuk. De most az állami busztársaságok teljesen ingyenesen használhatóak lesznek országszerte.

Állítólag egyedül egy régióban ellenkezett a helyi tömegközlekedés üzemeltetése: de a felmérések alapján éppen ott, Harju megyében az emberek akár 33 százaléka választaná az ingyenes tömegközlekedést autója helyett, tiltakozásukkal nem sokat értek el.

Kadri Simson, gazdaságért és infrastruktúráért felelős miniszter szerint az előző évben 22 millió eurós állami támogatást kaptak a tömegközelekdési szolgáltatások, és 11 milliós bevételük volt a jegyekből. 2018-ban a jegybevételek kiesését 13 millió euróval az állam fogja pótolni - írja a lap.

A múlt pénteken megjelent uniós digitalizációs felmérés szerint nemcsak a közlekedési fejlesztésekben, de a digitalizációban is Magyarország előtt járnak az észtek.

A fotó forrása: Le Minh/Pexels.