A Reuters tudósítása szerint különleges élelmiszerekből tavaly 60 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak le az USA-ban, úgy, hogy a gyártók 58 százalékánál csökkentek az eladások. A szövetség felmérései szerint az étteremlátogatások visszaesése jól jött a specialitásokkal foglalkozó boltoknak, mert az emberek többet főznek otthon, és ehhez több extra nyersanyagot, illetve fűszert használnak fel. Az élelmiszer-vásárlás a szűkös időkben ellensúlyozza a shoppingolás visszafogása miatti hiányérzetet is: lehet, hogy most a vásárlók nem szereznek be laposképernyős tévét vagy más tartós fogyasztási cikkeket, de a finomságokat megveszik. Az emberek rászánnak valamennyit arra, hogy jobban érezzék magukat és ehhez még egy minőségi csokoládé is elég olcsó eszköz. Ezt az élményt a laposabb pénztárcájú vevőknek is lehetővé teszik: van olyan gyártó, amelyik 99 centért is kínál chipotle erős paprikás étcsokoládét mint igazi ínyencséget. Mások még szokatlanabb ízekkel, kombinációkkal próbálják megnyerni a vevőket: az önvigasztalás eszköze lehet akár egy levendulás cheddar sajt, egy juharszirup és baconízű nyalóka vagy akár a sushi formájú cukorka is. Nem mindenhol térnek azonban vissza az otthoni fakanálhoz az emberek: mint a MasterCard legfrissebb felméréséből kiderül, Európán és az USA-n kívül továbbra is eljárnak házon kívülre társaságban étkezni vagy akár csak egy pohár itallal lemosni a válság keserveit. Az Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten 21 ország több mint 9200 lakosával elvégzett vizsgálat szerint a többség vacsorázásra és szórakozásra hajlandó még mindig a legtöbbet költeni, ha nem létfontosságú cikkekről van szó. (Az öt első ilyen kiadási csoportba még a divatcikkek, a fitnesz-wellness tevékenység, a gyerekek különórái és az elektronikai termékek tudtak bekerülni.) A társas élet különösen fontos ezekben az országokban - emelte ki a MasterCard ázsiai csendes-óceáni régióra szakosodott gazdasági tanácsadója -, és ez még mindig olyan kevésbe kerül, hogy a recesszió idején is megengedhetik maguknak az emberek.