Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy havi összevetésben szezonális kiigazítással számolva 0,3 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése júniusban nem végleges adatok szerint.

Elemzők kisebb, 0,2 százalékos csökkenést vártak a májusban mért 1,1 százalékos esés után.

A vártnál erősebb csökkenést részben az okozta, hogy az energiatermelés 0,6 százalékkal, a tőkejavaké pedig 1,5 százalékkal csökkent, amit nem tudott ellensúlyozni, hogy a félkész termékek termelése 0,2 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké 0,5 százalékkal, a nem tartósaké pedig 1,4 százalékkal nőtt.

Éves összevetésben, naptári kiigazítással számolva, 9,7 százalékkal nőtt az euróövezet ipari termelése júniusban. Elemzők erősebb, 10,4 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 20,6 százalékos növekedés után.

Az Európai Unió 27 tagállamában májushoz képest 0,2 százalékkal csökkent, míg tavaly júniushoz viszonyítva 10,5 százalékkal bővült az ipari termelés.

Tavaly júniushoz képest valamennyi EU-országban nőtt az ipari termelés az elérhető adatok szerint, a legnagyobb mértékben Belgiumban, 23,2 százalékkal, Litvániában 20,1 százalékkal, Szlovéniában pedig 18,9 százalékkal.

Havi összevetésben Máltán nőtt legerősebben az ipari termelés júniusban, 5,2 százalékkal, majd Hollandiában (+3,3 százalék) és Észtországban (+3,2 százalék). A legnagyobb csökkenést Írországban jegyezték fel, 4,4 százalékosat, Portugáliában 2,6 százalékosat és Dániában 2,3 százalékosat.