Az Európai Unió ipari termelése 1,2 százalékkal csökkent márciusban havi bázison, a februári 0,6 százalékos havi növekedés után - írja az MTI.

Az ipari termelés legnagyobb havi csökkenését Szlovákiában mutatták ki márciusban, 5,3 százalékosat. Németországban 5,0 százalékos, Luxembourgban 3,9 százalékos volt a havi csökkenés. Az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben, 11,3 százalékkal Litvániában nőtt az ipari termelés márciusban. Észtországban 5,1 százalékkal, Bulgáriában és Görögországban pedig 5,0 százalékkal nőtt márciusban az ipari termelés az előző havihoz képest.

Éves összevetésben az euróövezet ipari termelése márciusban 0,8 százalékkal csökkent, az EU ipari termelése pedig 0,7 százalékkal nőtt. Az euróövezet márciusi ipari termelésének 1,0 százalékos éves csökkenésére számítottak gazdasági szakértők.

Az ipari termelés a legnagyobb mértékben, 7,3 százalékkal Szlovákiában csökkent márciusban az egy évvel korábbihoz képest. Írországban 5,5 százalékos, Németországban 4,1 százalékos volt az éves csökkenés. Litvániában viszont 25,9 százalékkal nőtt márciusban az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. A második legnagyobb éves növekedést Bulgária érte el 19,1 százalékkal, a harmadik legnagyobbat pedig Lengyelország 17,4 százalékkal.