Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) pénteken közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,7 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben a márciusi 2,4 százalékos növekedés után. Elemzők gyorsabb, 1,0 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak az MTI szerint.

A feldolgozóipar termelése 0,4 százalékkal, a közüzemi vállalatoké 2,6 százalékkal, a bányaiparé pedig 0,7 százalékkal bővült. A globális csiphiány következményeként az autóipar termelése 4,3 százalékkal esett vissza a márciusi 3,8 százalékos emelkedést követően. Az autóipart nem számolva 0,7 százalékkal nőtt havi szinten a feldolgozóipari termelés, amelynek szintje már csaknem elérte a koronavírus-járvány előttit.

Tavaly áprilishoz képest 16,5 százalékkal nőtt az ipari termelés, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti hónap, a tavaly február szintjétől még így is 2,7 százalékkal maradt el. A feldolgozóipar teljesítménye 23,0 százalékkal, a közműveké pedig 1,9 százalékkal emelkedett, míg a bányaiparé 2,4 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés 2020-ban 7,0 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal, 2018-ban 3,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Áprilisban az ipari kapacitások kihasználtsága 74,9 százalékra rúgott, nőtt az előző havi 74,4 százalékhoz képest, de így is 4,7 százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól. Szakértők erősebb adattal, 75,0 százalékkal számoltak.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.

A feldolgozóipar az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le. Növekedését a masszív kormányzati támogatás mellett az is támogatja, hogy a fogyasztók a koronavírus-járvány miatt szolgáltatások helyett inkább árucikkekre, főleg az otthoni kényelmet szolgáló termékekre költötték pénzüket. A kereslet fellendülése azonban nyersanyaghiányhoz vezetett, ráadásul a járvány miatt a munkások egy része otthon maradt, ami tovább növelte a kínálati korlátokat.