A világ legnagyobb cége megelégelte, hogy Kínában akadályozták a termelést a járványhoz kapcsolódó teljes lezárások idején, ezért úgy döntött, ideje máshová telepíteni a gyártást. Kézenfekvőnek tűnt a jó adottságokkal rendelkező, viszont Kínával szemben demokratikus India, ahol kisebb a valószínűsége az ilyen szélsőséges, a gyártókat ellehetetlenítő intézkedéseknek.

Az átállás azonban a Financial Times szerint nem megy simán: egy, az ügyre rálátó forrásuk szerint a Tata Group által működtetett egyik gyárban az Apple közvetlen beszállítója, a Foxconn részére gyártott alkatrészek fele hibás volt. Márpedig az Apple komoly színvonalat ír elő a gyártához: a selejtarány nem lehet több nullánál, azaz csak igen szórványosan fordulhat elő ilyen eset. A lap megkeresésére a Tata Group és az Apple még nem reagált.

Az Apple 2017-ben állította üzembe első iPhone gyártósorát Indiában a Wistron és a Foxconn cégek által. Múlt hónapban India kereskedelmi minisztere azt közölte, hogy szeretné, ha India részesedése az Apple termelésén belül a jelenlegi 5-7 százalékról 25 százalékra nőne.