Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronvírus-járvány második hullámával párhuzamosan növekvő bizonytalansággal együtt a médiába vetett bizalom korábban sosem látott szintre nőtt Magyarországon - derül ki az Ipsos decemberi felméréséből. A felnőtt lakosság kevésbé érzi túlzónak a média által sugallt járványveszélyt, mint nyáron, a vírus szorítása alóli néhány hónapos fellélegzés idején. A magyarok megközelítőleg fele azonban továbbra is úgy gondolja, hogy kisebb a fenyegetettség, mint amit a hírforrások tükröznek.

A hírforrások megbízhatóságának rangsorát a járvány kezdete óta a virológusok, járványügyi szakemberek, tudósok vezetik, decemberben 69 százalékos rekordértékkel, miközben minden korábbinál erősebb a bizalom a helyi egészségügyi hatóságokban, az operatív törzsben és a médiában.

A járvánnyal foglalkozó televíziós hírek, YouTube-csatornák, valamint közösségimédia-oldalak korábban nem mért hitelességgel bírnak. A tévés hírműsorok főleg az idősek, az alacsonyabb végzettségűek és a kis települések lakói számára jelentenek hiteles forrást, míg a közösségi média a fiatalok és a diplomások körében a legmegbízhatóbb médium a témával kapcsolatban.

Több száz ezren távmunkán

Az Ipsos mérése szerint tízből kilenc magyar meg van győződve a vírus gazdaságra gyakorolt negatív hatásáról, amely arány az elmúlt félév enyhe visszaesése után újra az áprilisban mért szinten van. A munkavállalók jelentős hányada saját bőrén is érzi a változásokat, megközelítőleg 420 ezer fő tartósan otthoni munkavégzésre, távmunkára kényszerül az év utolsó hónapjában is.

Az interjúalanyok bevallására alapozva a munkavállalók két százalékára, mintegy 100 ezer főre becsülhető azok aránya, illetve száma, akik a koronavírus-járvány miatt vesztették el az állásukat.

A maszkok viselése, valamint a tömegközlekedés használata erős összefüggést mutat. Ennek eredményeként a vélhetően a saját autójukkal utazó, magas anyagi státuszúak körében a legalacsonyabb (bár itt is 86 százalékos) a maszkhasználat. A demográfiai keresztvizsgálatok rámutattak, hogy az idősebbek, továbbá a nők felülreprezentáltak az óvatos lakossági szegmensben.

Majd a hatóság eldönti

A lakosság harmada akkor érezné újra biztonságosnak a járvány előtti, megszokott életformáját, ha a járványügyi hatóság bejelentené a pandémia végét (31 százalék). Minden negyedik alany a kormány képviselőjétől várná ezt a nyilatkozatot (25 százalék).

Míg a korábbi mérések azt mutatták, hogy a magyarok elsősorban a vakcina megérkezésétől várják a járvány végét (26-29 százalékos említés), decemberben már csak 20 százalék volt azok aránya, akiknek ez megnyugtató lezárást jelent. Az eredmények összhangban vannak a fokozatosan erősödő oltásellenes hangulattal.