"Meg kell állítani az erőszak, a provokáció és a megtorlás körforgását, amelynek tanúi voltunk Irakban az elmúlt néhány hétben" - figyelmeztetett a volt belga miniszterelnök.
Charles Michel volt az első uniós vezető, aki reagált arra, hogy az amerikai hadsereg egy csütörtöki légicsapásban megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatású iraki milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.

"A helyzet további fokozódását minden áron el kell kerülni. Irak továbbra is nagyon instabil ország. A túl sok fegyver és túl sok milícia jelenléte továbbra is akadályozzák az iraki polgárok normális élethez való visszatérésének a folyamatát" - mondta Michel.

Azzal a kockázattal kell számolni, "hogy a régió egészében általánosan fellángol az erőszak, s a terrorizmus sötét erői teret nyernek a vallási és nacionalista feszültséggel teli helyzetben" - fűzte hozzá Michel.

Az Európai Tanács elnöke két napja Twitter-üzenetben ítélte el a bagdadi amerikai nagykövetség ellen elkövetett atrocitásokat, és a nemzetközi jog tiszteletben tartására hívta fel a figyelmet.

Charles Michel korábban, még belga miniszterelnökként bírálta az Egyesült Államok egyoldalú döntéshozatalát, amikor Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban az Iránnal kötött atomalku felmondásáról döntött. Michel akkor úgy fogalmazott: "Sajnálatos a döntés, de fenn kell tartani az intenzív párbeszédet Washingtonnal a kölcsönösen előnyös megoldások érdekében."