A miniszterelnök az iraki újságírók szövetsége által szervezett konferencián jelentette be, hogy Irakot teljesen felszabadították a dzsihadista szervezet uralma alól.

"A hadseregünk teljesen ellenőrzi az iraki és szíriai határt, ezért bejelentem az Iszlám Állam elleni háború végét" - közölte Haider al-Abádi. Ezzel egy időben hasonló tartalmú közleményt adott ki az iraki hadsereg is.

Röviddel a bejelentés előtt közölte az iraki az al-Majadín hírtelevízió, hogy a kormányerők teljes ellenőrzésük alá vonták az iraki-szíriai határ térségét, miután kifüstölték onnan a dzsihadista szervezet fegyvereseit - írja az ATV az MTI-re hivatkozva.

A híradásban elhangzott, hogy az iraki katonák és a Népi Mobilizációs Erők milícia fegyveresei "befejezték a hadműveletet, és teljes ellenőrzésük alá vonták a határt".

Az iraki hadsereg november 23-án jelentette be, hogy megindította az utolsó offenzíváját az Iszlám Állam sivatagban bujkáló tagjainak kézre kerítésére, és az általuk birtokolt területek visszaszerzésére Szaladdin, Ninive és Anbár tartományban.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán rohanta le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit. A dzsihadisták akkor rátették kezüket Irak második legnagyobb városára, Moszulra is, amelyet csak az idén júliusban tudtak visszafoglalni a kormányerők. Az iraki hadsereg szövetségeseivel együtt ezután sorra foglalta vissza a lakott területeket az iszlamistáktól, utolsóként a szíriai-iraki határon, az Eufrátesz partján fekvő Rava települését november 17-én.

Ezután a dzsihadisták kezén már csak lakatlan sivatagi területek, patakok menti területek és oázisokat maradtak, vagyis a dzsihadista szervezet által megszerzett iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni. (Itt van Trump bejelentésének szomorú következménye)

Fotó: AFP PHOTO/ POOL/ludovic MARIN