Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Irán garanciákat követel az Egyesült Államoktól arra, hogy Washington nem mondja fel újra az iráni atomprogramról Teheránnal kötendő megállapodást - közölte Ebrahim Raiszi iráni elnök a CBS amerikai televízióban vasárnap sugárzott interjúban. Irán "megfelelő" és "igazságos" megállapodást akar, de Raiszi azt is kiemelte, hogy a megegyezésnek tartósnak kell lennie, amihez garanciákra van szükség, mert Irán nem bízik az amerikaiakban Washington múltbéli hozzáállása miatt - írja az MTI.

Irán 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállamával és Németországgal. A hivatalos nevén közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását, cserébe pedig a nemzetközi közösség feloldotta a Teherán ellen korábban bevezetett szankciók többségét.

2018-ban Donald Trump akkori amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket. Válaszul Irán is fokozatosan elállt bizonyos vállalt kötelezettségei teljesítésétől. Joe Biden nyitottnak mutatkozik az atomalku újratárgyalására, de egyelőre blokkolja az egyeztetéseket az, hogy Teherán ragaszkodna bizonyos garanciákhoz amerikai részről.

"Nem bízunk az amerikaiakban amiatt, ahogyan korábban viselkedtek. Ha nem adnak garanciákat, nincs bizalom" - mondta Raiszi. Szerinte a Trump elnök által kezdeményezett kilépés azt mutatja: az amerikaiak ígéretei "nem jelentenek semmit".

Az iráni elnök hétfőn New Yorkba érkezik, ahol felszólal az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán. Raiszi jelezte, hogy nem terveznek találkozót iráni és amerikai tisztségviselő között.