Az iráni külügyi szóvivő, Szaíd Hatibzadeh szerint Washington a felelős az egyeztetések megrekedéséért. A szóvivő erről hétfőn beszélt, leszögezve, hogy Teherán kész "akár ma" folytatni az iráni atomalku felélesztését célzó egyeztetéseket, "amennyiben Washington is teljesíti a kötelezettségeit".

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi székhelyén tavaly áprilisban kezdődtek meg az iráni atomprogramról szóló 2015-ös hathatalmi megállapodás megmentését célzó tárgyalások. Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben abban állapodott meg, hogy Irán nukleáris tevékenységének korlátozása fejében fokozatosan enyhítik, feloldják a Teherán ellen bevezetett büntetőintézkedéseket.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez. Teherán többször úgy nyilatkozott, hogy a tárgyalások sikere az összes, Iránt sújtó nemzetközi szankció feloldásától függ.

Újranyitás

Az iráni hívők mekkai zarándoklatával kapcsolatos kérdésre a szóvivő elmondta: egyelőre korai lenne Irán rijádi, illetve Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségének újranyitásáról beszélni.

Irán és Szaúd-Arábia között hat éve szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, miután 2016-ban Iránban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította. A két ország több, a térségben zajló konfliktusban - egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban - szemben álló feleket támogat.

Az utóbbi hónapokban mindazonáltal már több, iraki közvetítéssel tető alá hozott egyeztetést tartottak. A szaúdi külügyminiszter, Feiszal bin Farhán Ál Szaúd a május végén megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, jóllehet tapasztalhatók előrelépések a megbeszéléseken, "az eddig elért eredmények még nem elegendőek".

Mindeközben hétfőn az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka azt közölte, hogy az iráni védelmi minisztériumhoz tartozó, Teherán melletti kutatóintézetben május végén jelentett halálos baleset "ipari szabotázs" volt. Haszan Ahangar - akit az Enteháb félhivatalos iráni hírügynökség idézett - azt is mondta, hogy Irán a jövőben a mesterséges intelligencia segítségét is felhasználja a támadások kivédésére.