Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Josep Borrell az Európai Unió nevében kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a határozat jelentősen korlátozni fogja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arra irányuló munkáját, hogy ellenőrizze, Irán nukleáris tevékenysége továbbra is kizárólag békés célokat szolgál - írja a közlés nyomán az MTI.

Borrell kijelentette, az EU teljes mértékben támogatja a NAÜ objektív, független és pártatlan munkájának folytatását Irán kötelezettségvállalásainak nyomon követésére és ellenőrzésére. Irán együttműködése szintén alapvető fontosságú - húzta alá. Kiemelte: az Európai Unió megismétli a közös átfogó cselekvési terv (JCPOA) iránti elkötelezettségét. Eltökélt szándéka, hogy folytassa a nemzetközi közösséggel megkezdett munkát a terv megőrzésének és teljes körű végrehajtásának biztosítására - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. Donald Trump amerikai elnök viszont 2018-ban kilépett a megállapodásból, majd visszaállította a szankciókat is, ezért Irán a megengedettnél több urániumot kezdett előállítani.

A Joe Biden elnök vezette új amerikai kormányzat február közepén közölte, kész tárgyalásokba bocsátkozni Iránnal és az érintett nagyhatalmakkal, hogy megvitassák az Egyesült Államok visszatérését az atomalkuhoz.