A Brent kőolaj ára akár 80 dollár/hordóig is emelkedhet, miután elmélyült a geopolitikai konfliktus a közel-keleti térségeben - vélik a CNBC-nek nyilatkozó elemzők. Ahogy fogalmaznak, a piaci szereplők befeszültek, miután az Irakban végrehajtott amerikai katonai csapásban meghalt egy magas rangú iráni katonai vezető, amit Teherán várhatóan nem hagy válasz nélkül.

A Brent 3,5 százalékkal, hordónként 68,65 dollárra drágult az incidens után, miután benézett 69 dollár fölé is, az észak-amerikai WTI-vel 63,38 dollár/hordós áron kereskedtek.

Kászim Szulejmáni az iráni Forradalmi Gárda különleges egységét vezette, és a bagdadi nemzetközi repülőteret ért légi csapásban halt meg. Az Eurasia Group tanácsadó cég elemzői szerint csak egy dologban lehetünk biztosak: Teherán ellencsapással ad választ erre, aminek amerikai katonák eshetnek áldozatuk. Vélhetően iráni támogatást élvező félkatonai szervezetek fognak megtámadni Irakban amerikai bázisokat vagy járműveket.

Meddig tarthat?

A piac tisztában volt vele, hogy egy ilyen esemény bekövetkezhet, ami hatással lesz a fekete arany árára, ám hogy ez akkor történik, amikor szinte még el sem kezdődött az év, meglephette a befektetőket - véli Valentin Marinov a Crédit Agricole G10 FX kutatócsoportjának igazgatója.

Korai még következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy mi lehet a hosszabb távú hatása a feszültség éleződésének. Az OPEC 2019 végén emelte meg kitermelési korlátozását (napi 1,2 millió hordóról 1,7 millióra), ez is felfelé hajtja az árakat.

Ha nem eszkalálódik a konfliktus, akkor minden bizonnyal csak egy ártüskét láthatunk majd, amelynek csúcsa a 70 dolláros szint környékén lesz - mondta egy másik elemző. Robert Horrocks, a Matthews Asia befektetési cég egyik vezetője úgy véli, csak akkor lesz tartós drágulás, ha az USA-ból vagy Európából a gazdaság váratlan élénküléséről érkezik hír. Enélkül - azaz az olajkereslet erősödése nélkül - kétli, hogy tartósan sokkal magasabbra szökhet az olajár. Ez persze nem fogja vigasztalni az autósokat, akik a mostani drágulás miatt magasabb benzinárral találkozhatnak a kutaknál.