Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Irán arra kényszerül, hogy még inkább leárazza az amúgy is olcsó nyersolajat, mivel a legfőbb szövetségese, Oroszország az utóbbi hónapokban egyre nagyobb teret hódít az irániak számára kulcsfontosságú kínai piacon - írta meg a Bloomberg.

A Kínába irányuló orosz export májusban rekordszintre emelkedett, és az OPEC+ gyártó megelőzte kartellszövetségesét, Szaúd-Arábiát, amely a világ legnagyobb olajimportőrének eddig a legfőbb szállítója volt.

És bár Irán számára az amerikai gazdasági embargó miatt amúgy is felértékelt kínai piacon a pozíciók tartása érdekében csökkenteni kellett az árait, Kína a gazdasága újra felpörgetése érdekében továbbra is igen erős importolaj mennyiségeket igényel - vagyis: minden olajat felvásárol.

„Az iráni és orosz hordók közötti egyetlen verseny Kínában zajlik, ami teljes mértékben Peking javát szolgálja” – mondta a gazdasági lapnak Vandana Hari, a szingapúri Vanda Insights alapítója, hozzátéve, hogy mindez vélhetően az Öböl-menti termelőket is nyugtalanná teszi, mert ebben a helyzetben komoly pozíciókat veszthetnek.